onsdag 30 oktober 2013

Glutenfria nyponmuffins



Bloggen Det Gröna Skafferiet (som för övrigt är en av finalisterna till Matbloggspriset, gå gärna in och rösta och bidra därmed till en gåva till Stadsmissionen) har som flera andra bloggar ett månadstema, där man kan skicka in bidrag. Temat för oktober är nypon, och då vill jag givetvis bidra med mina goda OCH nyttiga nyponmuffins.

Det är kanske inte så ofta man kan skryta med att fikabrödet är C-vitaminrikt, men det kan jag med gott samvete påstå att de här nyponmuffinsen är. Nypon är fullt med just C-vitamin och använder man dessutom ett nyponmjöl som är malt av hela nyponet som jag gjort här, får man dessutom med en massa finfina fettsyror. Den goda nyponmarmeladen kommer från Hafi (Halländsk Fruktindustri), och den köpte jag i somras på min semester i Halland - som då till all lycka var stormbefriat. Tänk vad naturens krafter kan ställa till! Och tänk vad bortskämda vi är med att allting ska fungera! Förra veckan var vi också strömlösa, och man blir ju alldeles ställd. Jag känner verkligen med alla som på olika sätt är berörda.

Om man vill kan man förstås glasera muffinsen, men det är inte alls nödvändigt, de är jättegoda och saftiga ändå. När höstregnet öser ned utanför fönstren är det mysigt att ta en kopp te och en nybakad nyponmuffins och grotta ned sig i en spännande bok. Det unnade jag mig igår medan regnet skvalade utför fönsterrutorna.

60 g smör - vanligt eller laktosfritt. För ett helt mjölkfritt alternativ kan du ta kokosolja.
3 stora, ekologiska ägg
1 dl kokosblomssocker
½ tsk äkta vaniljpulver
1 dl nyponmarmelad
1 dl mandelmjöl
1 msk nyponmjöl - helst malt av hela nyponet
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk

Börja med att smälta smöret. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver till en ljust kolafärgad och pösig smet.
Rör ned nyponmarmelad och det smälta smöret.
Blanda ihop mandelmjöl, nyponmjöl, bakpulver och husk, och sikta ned i smeten.
Blanda om väl men försiktigt. Låt stå och svälla medan du smörjer en muffinsplåt med plats för 12 muffins.
Fördela smeten i formarna och grädda muffinsen ca 20 minuter i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten.
Lossa muffinsen försiktigt och låt dem gärna svalna på ett galler.

Vill du göra en glasyr kan du förslagsvis blanda naturell färskost med lite nyponmarmelad och nyponpulver, det gjorde jag med några muffins.

Vill du testa att göra egen nyponmarmelad hittar du ett recept här, och är du sugen på en riktigt god hemlagad nyponsoppa kikar du in här.










8 kommentarer:

  1. Låter mycket fräscht och gott! Tack för tipsen om kokossocker på min blogg. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Ja, eftersom du bor utomlands tänkte jag att du kanske inte har superkoll på var man får tag på kokossockret här i Sverige. Kram i retur!

      Radera
  2. Så goda de ser ut! Och låter smaskiga också! :) Bara nyttigheter i dessa muffins! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Kul med nyponrecept! Ska själv baka mer med det :)

    SvaraRadera
  4. Åh vad bra! De här ska jag testa! :)

    SvaraRadera
  5. Åh finns de kvar tills imorgon tro? Hoppas :) Kram

    SvaraRadera
  6. Tack Marja, Sara och Erika! Nyponet är en riktig liten goding, full med nyttigheter, och just nyponpulvret är perfekt att ha i bakverk av olika slag. Och ja, det finns några kvar som väntar på dig Erika!

    SvaraRadera