Den här lättfixade äppelefterrätten gjorde jag nyligen när vi hade lunchgäster. Smakade mums med lite lättvispad vispgrädde smaksatt med vaniljsocker. Vi var sex personer runt bordet och varenda liten smula gick åt.
Efterrätten är både gluten- och laktosfri, men kan göras helt mjölkfri genom att byta ut smöret mot smält kokosolja.
Risflingorna gör att efterrätten känns lite crunchig, men de kan bytas mot hirsflingor, boveteflingor eller havregryn om man föredrar det. Jag använde risflingor av märket Spielberger, men Biofood har också rårisflingor i sitt sortiment.
6 - 8 stora, fasta, aromatiska äpplen - svenska förstås
1 msk kanel
3 krm vaniljpulver
3 krm nystött kardemumma
1 dl risflingor
1 dl kokosflingor
2 - 3 msk ljust rårörssocker
60 g kallt smör i tunna skivor - alternativt smält smör eller smält kokosolja
Smör till formen
Skala, kärna ur och skiva äpplena, och lägg dem vartefter i en smord ugnsform.
Blanda ihop kanel, kardemumma och vaniljpulver och strö över äpplena.
Blanda ihop risflingor, kokosflingor och socker och fördela jämnt över äpplena.
Skiva smöret tunt med osthyvel och lägg på. Du kan också smälta smöret (eller kokosoljan) och hälla över så att allt blir fuktigt.
Baka i ugnen på 200 grader, 20 - 25 minuter. Lättvispad grädde, hemgjord vaniljsås eller vaniljglass är gott till.
Mmm, ser otroligt gott ut! Önskar dig en fin fredag, kram!
SvaraRaderaTack! Det blir mycket med äpplen nu den här tiden. Detsamma till dig, Katarina! Kram!
RaderaVad gott det såg ut! Blev bra sugen på att baka med äpple nu!
SvaraRaderaDet är bara att sätta igång Marja! De svenska äpplena är så fina nu.
RaderaVilken tur jag hade att vara en av de sex! Så gott!
SvaraRaderaRoligt att du tyckte om efterrätten!
RaderaMmm...såååå gott! Mums!
SvaraRaderaha en fin kväll!
kramar!
//Lana
Samma till dig Lana!
Radera