torsdag 29 augusti 2013

Köttfärspizza - eller kanske köttfärspaj utan pajskal



Den här rätten kan jag faktiskt tacka Nigella för. Jag halkade av en händelse in på hennes program "Nigelissima" precis på sluttampen när hon gjorde sin köttfärspizza, och fick lust att göra något liknande. Jag vet inte riktigt vad Nigella hade i sin pizza, men så här gjorde i alla fall jag. Pizza och pizza förresten. Jag tycker snarare det är en paj utan pajskal. Den räcker till 4 - 5 personer.

600 g nötfärs, 10 - 15 % -  av svenskt kött förstås
1 stort ägg
1 paket fårost eller fetaost av får- och getmjölk, 150 g
2 pressade stora vitlöksklyftor
en rejäl tuss persilja
1 msk kryddblandning BBQ citronmix - eller annan kryddblandning som du gillar
1 burk krossade tomater - gärna Mutti eller Delizie
½ liten burk kapris, ca 50 g

Blanda ihop nötfärs, ägg, hackad persilja, pressade vitlöksklyftor, kryddblandning och hälften av fetaosten, och tryck ut blandningen i en lätt smord låg pajform. Pizzan/pajen krymper en del under tillagning, så tryck gärna upp på kanten också.
Låt tomatkrosset rinna av någon minut och häll sedan på det på köttfärsen. Smula över den resterande fetaosten och strö över kapris.
Grädda i ugnen på 220 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med lättkokta haricots verts och sallad.












10 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Har också gjort något liknande! Vissa kallar den här pizza/paj för Meatzza! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju ett bra namn. Har aldrig hört det tidigare. Ha en fin dag du också!

      Radera
  2. Åh!!! Tossiga är vad vi blir, attans... nu har vi missat det programmet denna gången också. Vi lyckades bara se första, men de andra har gått oss förbi. Det borde ju gå i repris, så det måste vi kolla, tackar för påminnelsen Kjersti.
    Hur som haver så låter detta ju som något att prova, och kapris måste det ju bli!

    Ha det gott,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också Nigella, hon har ett så härligt sensuellt förhållande till mat. Dessvärre har jag också missat programmen. Det finns ju så mycket annat att göra i livet, så man hinner ju inte med! Tycker absolut ni ska prova! Kram tillbaka!

      Radera
  3. Vilken häftig pizza! Undrar om jag kan göra med vegfärs.... det borde ju gå :) Nigella hon är bra hon precis som dig kära Kjersti, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack goa Amy! Klart det går att göra med vegofärs, kan inte tänka mig annat. Kram till dig också!

      Radera
  4. En platt köttfärslimpa skulle det kunna vara, rentav! :) Gott vad man än kallar det. Tack för tipset!

    Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamenvisst, det skulle man också kunna kalla det! Pizzapajslimpa kanske! Ha en härlig helg du också Sara, och tack för alla dina trogna kommentarer!

      Radera
  5. Kan intyga att den var väldigt god! Kul idé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Tyvärr kan jag ju inte ta åt mig hela äran eftersom jag snodde idén.

      Radera