fredag 30 augusti 2013

Krämig glutenfri pastagryta med lax och grönsaker - variation på gammalt tema



Ganska ofta blir det någon form av pastagryta här i huset. Det är lätt och bekvämt ihopkommet, och kan varieras på många olika sätt med olika grönsaker och kryddblandningar. Har man både portionsbitar av lax och grönsaker hemma i frysen är det dessutom lätt att få ihop en lunch eller middag när man får gäster med kort varsel - vilket händer emellanåt. Laxfiléerna tinar snabbt i rumstemperatur och ärtor och spenat kan man ta direkt ur frysen. Har man inte tillgång till färsk sparris, så är det praktiskt att ha ett paket fryst sparris på lut i frysen också. Så här blev min pastapanna nu senast, och den räckte till 4 - 5 portioner.

I det här inlägget kan du se bild på kryddblandningarna och vad de innehåller. Du kan självklart välja någon annan kryddblandning som du tycker om. Om du inte tål vanlig grädde väljer du förstås något alternativ som du tål, av soja, havre eller ris.

250 g glutenfria pastakrumelurer av brunt ris och majs - eller annan valfri pasta

ca 300 g laxfilé - färsk eller fryst och tinad
3 dl valfri grädde
½ knippe dill
1 msk Kunglig Salladskrydda
½ msk Café de Pariskrydda
100 g frysta ärtor
100 g fryst bladspenat
1 knippe sparris, 250 g
salt och svartpeppar från kvarn

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt rinna av.
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisen och dela i mindre bitar.
Skär laxen i mindre bitar.
Koka upp grädden med dill och kryddor.
Lägg i ärtor och spenat direkt från frysen. Småkoka några minuter under lock.
Lägg i sparrisen och koka någon minut till, och lägg sedan ned laxen  och sjud ytterligare några minuter tills den är färdig.
Vänd försiktigt ned pastan och låt alltsammans "kräma till sig". Smaka av med salt och peppar eller kanske mer av kryddblandningarna.

Smaklig spis, och ha en fin fredag allihop!

4 kommentarer:

  1. Ja gjorde en variant på den där igår med inspiration från dig. Jättegott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Ja, jag hörde av Dad igår att det var gott! Jag var ju ute och svirade minsann, och åt också gott.

      Radera
  2. Åh, så smaskigt! :) Det var längesen jag åt lax! Måste laga något med laxen! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera