söndag 25 augusti 2013

Ljuvlig äppelkräm med vanilj och lime - och kanske en dutt Limoncello



Vi har inga mängder med äpplen härhemma - trots alla gamla äppelträd -  men jag har i alla fall fått tillräckligt för att göra en härlig äppelkräm. Och några äppelkakor. Vill du lyxa till det riktigt smaksätter du din kräm med någon matsked Limoncello. En kanelstång eller några stötta kardemummakärnor är också gott i. Kanelstång och kardemummakärnor kokar du med från början, men Limoncello rör du ned i den färdiga krämen.

Den här krämen är inte så söt, men i min smak precis lagom. Ta mer socker om du föredrar en sötare kräm.

Servera krämen en aning ljummen med lite gräddmjölk. Himmel så gott!

350 g skalade, urkärnade och klyftade äpplen - ca 4 - 6 äpplen beroende på storlek
5 dl vatten
½ dl ljust rårörssocker
2 krm flytande vaniljextrakt eller 2 tsk vaniljsocker
saft av en ½ lime
2 msk potatismjöl + lite vatten

Koka upp vatten, socker, vaniljextrakt och limesaft, och lägg ned äppelklyftorna.
Koka några minuter på svag värme. Koktiden beror på vilka äpplen du använder, hur hårda de är, och hur mjuka du vill ha dem.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.
Ta kastrullen från värmen och rör ned potatismjölet i en fin stråle och under flitig omrörning, så det inte blir klumpar.
Låt bara få ett hastigt uppkok och låt sedan krämen svalna. 

4 kommentarer:

  1. Vi har inte heller mycket äpple i år...
    Krämen låter smaskens! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lustigt hur det kan skilja från år till år med fruktskörden. Vi har i alla fall ett träd, ett med höstäpplen, som ser ganska bra ut. Vi får hoppas på det, så att det blir mer äppelkräm och fler äppelkakor!

      Radera
  2. Äppelkräm... Jisses vad gott! Ljummen med kall mjölk på en och en god smörgås till. Svårslaget!

    SvaraRadera