onsdag 7 augusti 2013

Bloggdrottningen. Va, en bok som handlar om mig?!?Bloggdrottningen! Va, är det någon som skrivit en bok om mig??? Haha, nej verkligen inte! Någon bloggdrottning är jag inte, och kommer aldrig att bli. Inte ens en prinsessa. Möjligen en liten kammarjungfru eller ett litet köksbiträde i den kungliga blogghovstaten!

Jag snubblade över boken på semestern i Halland förra veckan och kunde inte motstå titeln. Boken handlar om Kajsa, som driver Sveriges största hälso- och träningsblogg. Hon har 100.000-tals läsare dagligen, får hundratals kommentarer på varje inlägg, och tjänar massor med pengar på sina hälsosamma tips. Det är bara det att Kajsa alltigenom är en bluff! När "HälsofreakKajsan" publicerar sina tidsinställda inlägg om nyttiga frukostsmoothies, antioxidantspäckade lunchsoppr av spenat, och fullkornsstinna dinkelbullar, ligger verklighetens Kajsa i soffan och mumsar chips och Snickers medan hon tittar på gamla repriser av "Lilla huset på prärien". När hon utger sig för att ta en löprunda i skogen på en mil tillsammans med hunden, släpper hon i verkligheten som hastigast ut den i trädgården för en minikisspaus, innan hon ger sig ut på en shoppingrunda med bästa väninnan Rebecka, eller sätter sig på Pizza Hut och mumsar en ostdrypande pizza med densamma. Kajsa snor skrupelfritt och hejvilt både recept och bilder från andra, företrädesvis från småbloggare utomlands för att inte riskera upptäckt. Rebecka är hennes förtrogna och medkonspiratör, och tillsammans smyger de olovandes in på olika gym där Rebecka tar fejkbilder på Kajsa, som konstfullt och i olika outfits ("gåvor" från olika företag) poserar vid maskinerna.

Men, men, ju längre man lever på en lögn, desto svårare är det att upprätthålla fasaden och undvika upptäckt. Det har vi otaliga exempel på i den verkliga världen. Och ju större Kajsas blogg blir, desto knepigare blir det för henne. När hon dessutom blir inbjuden att träna live på scen vid den stora Hälsomässan, tillsammans med den store träningsgurun från USA, blir goda råd verkligen dyra. Kajsa lyckas trassla till det rejält för sig! Naturligtvis blir det förvecklingar, och naturligtvis slutar det med...... Ja, vad tror ni?

Boken - som är skriven som en dagbok och som speglar Kajsas liv både utifrån och inifrån, ibland minut för minut -  är skriven av Therese Loreskär och utgiven på Idus förlag.

Omdömet då? Tja, boken är väl inget mästerverk rent litterärt och jag tror knappast att den vinner något Augustpris (då måste man nog kunna skilja på var, vart och vad och vara lite mer noggrann med satsbyggnaden eller åtminstone ha en korrekturläsare som kan rätta till felen). Men det tror jag heller inte är författarinnans ambition. Hon säger själv så här på baksidan av boken:
"Hela min hjärna är fylld av fantasi och berättelser som vill ut. Med Bloggdrottningen har jag en vision, och det är att underhålla mina läsare ett par timmar. Varken mer eller mindre. Punkt."
Det är väl gott nog! Och det tycker jag faktiskt att hon lyckas med! Lite trivsam sommarläsning är inte helt fel, i synnerhet inte om man själv är en del av bloggvärlden - om än i mindre format.

Kan ni lita på mig kanske ni undrar? Jajamänsan, det kan ni! Jag snor inte andras bilder och kan inte ens Photoshoppa mina egna. Jag snickrar ihop vartenda recept, lagar varenda maträtt och bakar varenda kaka eller vartenda matbröd som dyker upp på bloggen. De tidsinställda inläggen är lätt räknade, och jag försöker pallra mig upp på mornarna för att skicka iväg mina alster. Jag försöker dessutom leva som jag lär. Men så blir jag nog aldrig någon bloggdrottning heller!

10 kommentarer:

 1. Låter som en underhållande bok. Ha en fin dag, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite småkul, definitivt. Kram tillbaka!

   Radera
 2. Det är det som gör din blogg så genuint bra! Det märks att den är helt igenom äkta! Ha det fortsatt bra i den härliga sommarvärmen! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Maria! Vilken jättefin komplimang! Kram till dig också!

   Radera
 3. Jag tror att de blir kära... ;) Låter, som en mysbok en slappedag i soffan på semestern. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja....! Men definitivt lämpligt på en slappardag!

   Radera
 4. Det är klart jag tror dig! ;) Kan inte ens föreställa att man kan göra så...
  Kanske ska ta och köpa denna bok...
  Ha en fin dag!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att du litar på mig Lana! Men nog finns det mycket av fusk och bluffande - inom alla områden. Jag skulle kunna berätta flera historier som verkligen överträffar dikten - t o m den som beskrivs i Bloggdrottningen. Må så gott! Kram!

   Radera
 5. Tack för en fin recension! Roligt att du hittat min bok :) Många varma hälsningar från Therese Loreskär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Therese! Förhoppningsvis kanske fler blir sugna på att läsa den. Må så gott och lycka till med ditt fortsatta författarskap!

   Radera