tisdag 6 augusti 2013

Glutenfritt bikarbonatbröd med inspiration från restaurang Fåfängan





För ett tag sedan skrev jag ju om vår brunch på restaurang Fåfängan och deras goda, glutenfria,
egenbakade matbröd. Jag fick lust att göra något liknande och här kommer alltså resultatet men i lite modifierad och annorlunda form.

Jag uteslöt det krossade bovetet (hade inget hemma), la till nyponmjöl och skalade hampafrön och gjorde min egen grovmix av hampamjöl, mörkt bovetemjöl (tog mörkt teffmjöl andra försöket), mald chia och rårismjöl, men i övrigt följer jag receptet ganska nära. Av Fåfängans originalrecept blir det tre bröd, men jag anpassade mängderna så det skulle bli två bröd i stället. Tyvärr blev bröden ganska platta och även lite undergräddade vid det försöket. Men, men andra gången jag bakade brödet la jag alltsammans i en enda, lite större form och gräddade det lite längre i stället. Jag var ändå inte helt nöjd, men sedan jag stökat om lite i receptet en tredje gång så känner jag mig redo att dela med mig av det. Ett nytt favoritbröd har sett dagens ljus! Jag har bakat det ytterligare en gång enligt nedanstående recept, men då hade jag inte tillräckligt med yoghurt hemma utan blandade med hälften vatten. Gick bra det också.

Testa gärna brödet du också som omväxling till mina vanliga mörka jäsbröd!

7 dl naturell fil/yoghurt - ev LF eller av soja eller havre - jag använde LF naturell yoghurt, 1,5 %
1½ msk bikarbonat
3 msk nyponpulver
½ dl rårörd lingonsylt
3 msk dadelsirap - eller annan mörk sirap
3 msk rapsolja

1 dl krossade linfrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
1 dl Fibrex
1 dl PO-fiber
2 tsk salt

2 dl rårismjöl
2 dl mörkt bovetemjöl (eller mörkt teffmjöl)
1 dl hampamjöl
½ dl chiamjöl

Häll filen i matberedaren och pytsa i bikarbonat, nyponpulver, lingonsylt, olja och sirap. Kör igång maskinen och kör så allt blandas.
Tillsätt frön, kärnor, Fibrex, PO-fiber och salt, och kör så allt blandas till en lös smet.
Blanda ihop mjölsorterna till en "grovmix" och tillsätt lite i taget. Kör maskinen i 10 minuter, och klicka sedan upp den mycket lösa degen  i en mycket väl smord form på 2 liter (eller två mindre formar om du föredrar det).
Sätt in i ugnen på 225 grader, grädda i 15 minuter, och sänk då värmen till 175 grader. Grädda ytterligare 1½ timme .
Låt brödet/bröden svalna väl inlindade i bakdukar.

2 kommentarer:

  1. Vilket härligt bröd! Jag var på Fåfängan för ett tag sedan, men såg tyärr inget liknande bröd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad konstigt Marja! Det är ju deras specialbröd. Om du kommer dit flera gånger får du fråga efter deras glutenfria formbröd.

      Radera