måndag 19 augusti 2013

Blomkåls- och grönkålslåda med ädelost och mandelBlomkål igen! Jajamänsan! Men inte riktigt lika som förra måndagen. Inga champinjoner den här gången så långt ögat når. I stället har blomkålen fått sällskap av sin nyttiga kusin grönkålen, och sedan toppats med ädelost, mandel och solrosfrön. Mums, mums på köttfri måndag!

Äter du laktosfritt väljer du laktosfri färskost, laktosfri turkisk yoghurt och den finska, laktosfria ädelosten Aura. Lådan är även LCHF-vänlig och passar den som är med på att slopa köttet en dag i veckan.

Egentligen tror jag att det vore ännu godare med valnötter i stället för mandel, men det tål vi inte i familjen, så det fick jag hoppa över. Om du inte tål mandel heller kan du byta till pumpafrön eller melonfrön.

1 rejält stort blomkålshuvud på ca 1,2 kg (blev ca 1 kg när jag ansat det och tagit bort stocken)
1 knippa färsk grönkål, ca 300 g
6 - 8 stora vitlöksklyftor (här kör vi fortfarande med fästingprevention)
1,5 liter vatten
2 msk lantbuljongpulver
4 stora ekologiska ägg
200 g naturell färskost
1 dl turkisk yoghurt
1 trekant ädelost, 40 g
½ dl mandelspån
½ dl solrosfrön

Ansa blomkålen och bryt i buketter. Ta bort den grova stjälken på grönkålen - spar och låt den koka med - och grovhacka den. Skala vitlöken och dela den ev om klyftorna är riktigt stora.
Koka upp vatten med buljongpulver och lägg i blomkålen. Förväll den 3 - 6 minuter, beroende på hur mjuk du önskar den. Ta upp med hålslev och låt rinna av innan du lägger den i smord, ugnsfast form.
Lägg nu ned grönkål - även stjälkarna -  och vitlök i samma buljong, och koka ca 5 minuter. Häll av men SPAR buljongen att koka soppa på senare, den innehåller en massa näring (frys in den om du inte ska använda den inom några dagar).
Pressa noga ur all vätska ur grönkålen innan du fördelar den och vitlöken på blomkålen. Släng stjälkarna, de har gjort sitt.
Vispa ihop ägg, färskost och yoghurt och häll över, smula över ädelosten, och strössla över mandel och solrosfrön.
Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 20 minuter. Låt lådan sansa sig minst 5 minuter innan du skär upp och serverar härligheten. Om du bara äter lådan räcker den till 5 - 6 personer. Serverar du råris eller quinoa till räcker den till fler.

Smaklig köttfri måndag go´vänner!
4 kommentarer:

 1. Mmm...gott, gott! Perfekt tillbehör till kött eller fisk! :)
  Ha en härlig kväll!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det passar säkert till kött och fisk också, men inte idag Lana, när det är köttfri måndag! Ha en fin kväll du också!

   Radera
 2. Ser krämigt och gott ut! Färskost är gott i gratängsåser, blir krämigt och lite syrligt... Det gillar jag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Sara! Just den här sorten gillar jag lite extra eftersom den innehåller minimalt med tillsatser och konstigheter. Ha en bra dag!

   Radera