tisdag 13 augusti 2013

Gluten- och laktosfri storpaj i långpanna - med skinka, spenat, paprika och mozarella



I helgen har vi haft Finlandssläkten på kärt besök, och då blev det bl a den här pajen på kvällskvisten när vi kommit hem från Kakkalaset och behövde något mer matigt efter allt kaksnaskande. Eftersom vi var många runt matbordet gjorde jag en stor paj i långpanna, men du kan givetvis halvera receptet och grädda i mindre form om du föredrar det.

4 dl rårismjöl
2 dl mörkt teffmjöl
4 msk PO-fiber
2 krm salt
250 g laktosfritt smör
½ dl laktosfri crème fraiche
några matskedar iskallt vatten

350 - 400 g rökt skinka av god kvalitet - gärna flatrökt
2 stora röda eller gula paprikor - eller en av varje
3 stora vitlöksklyftor
ca 130 - 150 g färsk spenat
250 g grovriven lagrad ost
1 boll laktosfri mozarella, 100 g
lite olivolja

8 stora ägg
1 burk smetana eller laktosfri crème fraiche, 200 g
2 dl laktosfri grädde
2 dl laktosfri mjölk
3 msk Kunglig Salladskrydda (vad den innehåller ser du i det här inlägget) eller annan valfri kryddblandning

Mixa ihop pajdegen, och tillsätt bara så mycket vatten att det blir en smidig deg. kavla ut till en stor platta och tryck sedan ut degen jämnt i en lätt smord långpanna. Nagga botten. Ställ hela långpannan att vila kallt i kylskåpet ungefär en timme.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.

Grovmixa eller finhacka skinkan, Kärna ur och strimla paprikan, flisa vitlöken, skölj och slunga spenaten, grovriv osten och skär mozarellan i mindre bitar.
Låt paprika och vitlök mjukna några minuter i lite olivolja på inte alltför stark värme. Tillsätt spenaten och låt den sjunka ihop.
Fördela skinkan i det förgräddade pajskalet, lägg på grönsakerna, därefter osten och mozarellan.

Mixa ihop ägg, smetana, grädde, mjölk och krydda och häll över pajen. Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 30 - 35 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Servera med valfri sallad.

Ha en fin dag allihop, antingen ni fortfarande har semester, eller redan börjat jobba! Än är det sommar!








6 kommentarer:

  1. Mmm...vad gott! Det var längesen jag gjorde paj... måste laga den snart! Tack, tack för påminnelsen!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Ibland måste man bli påmind. Ha en bra dag!

      Radera
  2. Paj är gott! Jag älskar att göra pajer, eftersom man kan fylla dem med vad som helst, i princip. Försöker däremot äta lite mer glutenfritt nu ett tag, och jag har ännu inte hittat ett recept på glutenfri pajdeg utan en himla massa ingredienser att köpa hem... Och mitt skafferi är fullt ;) Har du något tips på glutenfri pajdeg med få ingredienser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad har du hemma då Sara? Bovetemjöl? Rårismjöl? Ett förslag är 3 dl av någon av dessa mjölsorter, 2 msk PO-fiber (eller 1 msk husk), 1 krm salt, 125 g smör, ca 2 msk cf. Testa och hör av dig om det funkar!

      Radera
    2. Lycka till! Hör gärna av dig igen och berätta om resultatet.

      Radera