lördag 24 augusti 2013

Göra egen kombucha - inte alls särskilt svårt




För ett tag sedan berättade jag ju för er att jag testat några olika sorters färdig kombucha och även att jag köpt mig en egen svamp. Nu har jag gjort flera omgångar av drycken, så det börjar bli dags att dela med sig av erfarenheterna.

Vad är då kombuchasvamp - eller volgasvamp som den också heter - kanske du undrar. Ja, det är inte alldeles enkelt att svara på. Jag har googlat runt lite, och det närmaste jag har kommit är att det är "en symbios mellan bakterier och jästceller och inte något svampdjur eller liknande". "Ett samhälle av mikroorganismer som utsöndrar en gemensam "matrix". Blev du klokare? Jag var aldrig någon strålande stjärna i kemi, men någon av er läsare kanske är mer bevandrad och kan förklara bättre.

Vad är kombucha bra för då? Det mesta verkar det som! Rena rama livselixiret. Drycken, som är probiotisk, har druckits i tusentals år i Kina bl a, och ska vara starkt avgiftande och antiinflammatorisk. Den sägs vara immunstärkande, bra för magen och matsmältningen, bra för hyn och onda leder m m. Eftersom kombucha är så detoxande ska man ta det lite försiktigt i början, och inte dricka mer än ca en deciliter dagligen den första veckan.

Själva kombuchasvampen beställde jag av Farbror Grön. Den kom i en liten glasburk tillsammans med ca en deciliter färdig kombuchadricka. Den ursprungliga beskrivningen finns hos Farbror Grön, och den hittar du här. Efter lite mailväxling med Johannes - alias Farbror Grön - testade jag att ändra receptet lite. Jag använder ju nästan aldrig vitt socker som det står i ursprungsreceptet, så jag tog ljust rårörssocker i stället. Dessutom minskade jag sockermängden efter första försöket. Märkte ingen större skillnad på resultatet förutom att den färdiga drickan blev sötare, så nu kör jag med mindre socker.

Man kan lätt bli lite avskräckt när man närmar sig kombuchan. Den liknar mest en slemmig manet. Efter några dagar i spat liknar den dessutom en möglig och slemmig manet! Men, men, det färdiga resultatet blir riktigt gott! Smaken påminner om en korsning mellan öl, mjöd och Pommac och med en touch av äppelcidervinäger - det är den närmaste beskrivning jag kan komma på. Min kombucha blev inte lika spritsig som den färdigköpta men väl så god. Den påminner ganska mycket i smaken om den jag köpte från Naken. Den svenska varianten är lite mildare.

Vid varje bryggning bildas en liten bäbiskombucha, som man tar tillvara och kan använda till en ny sats. Så nu har jag flera små bäbisar i kylen som väntar på att få bli nya satser. Om någon är jättesugen på att prova kan jag dela med mig, men det är inget för dig som lätt tröttnar och tappar sugen. Kombuchan behöver pysslas om och bryggas kontinuerligt.

Så här gör du kombuchadrickan:

Koka upp 1,2 liter friskt kallt vatten, och koka några minuter.
Tillsätt 2 msk ekologiskt grönt eller vitt te. Jag använde ett kinesiskt som jag köpte på Tehörnan.
Låt dra i 15 minuter.
Sila av teet noggrant. Jag la ett tefilter i en tät sil.
Häll upp teet i en vid glasburk med rejäl öppning och tillsätt 80 - 100 g ekologiskt ljust rårörssocker (eller ekologiskt vitt socker om du föredrar det).
Rör om tills det smälter och låt svalna till rumstemperatur.
Lägg i kombuchasvampen tillsammans med en deciliter färdig kombuchadryck och rör om.
Bind ett finmaskigt nät över och knyt om med snöre eller en kraftig gummisnodd.
Låt stå i rumstemperatur - gärna lite varmare - 8 - 12 dagar. Jag har testat lite olika intervaller, och har inte märkt någon större skillnad.
Sila av drycken och häll upp på rena glasflaskor. Jag har köpt mig en särskild tesil av oblekt bomull för att kunna sila ordentligt utan att få med något grums. Ställ kallt i kylskåpet.
Ta hand om mammakombuchan och bäbiskombuchan. Skölj av ev beläggning och förvara tillsammans med lite av den färdiga drycken i en glasburk i kylen. Jag har haft min en vecka i kylen - när jag var bortrest - och det gick bra att använda den efteråt.

På flaskan från Naken står att kombucha inte ska drickas av gravida kvinnor eller barn under 5 år. Jag antar att det även gäller egentillverkad dryck. Det bildas lite alkohol under processen, även om det är ganska liten mängd. Som lättöl ungefär.

Jag har inte märkt några drastiska hälsoförbättringar sedan jag började dricka kombucha för några veckor sedan, men Rom byggdes inte på en dag go´vänner! Det känns i alla fall som att jag mår väl av drycken, och jag kan nästan längta efter min dagliga "hutt". Jag tänker i alla fall fortsätta dricka kombucha, den saken är säker. Om man tycker den smakar för starkt kan man späda med friskt kallt vatten. Man kan också smaksätta sin kombucha med lite färskpressad ingefära, flädersaft eller äppelmust.

Och maken - som varit ytterligt skeptisk och hittills hållit sig på behörigt avstånd - ja, han vågade mycket tveksamt smutta på kombuchan häromdagen, men smackade både förvånat och ganska belåtet! Han påstod t o m att han kunde tänka sig att börja dricka det regelbundet. Jojo!!!

OBSERVERA att det inte längre går att beställa kombuchasvampar från Farbror Grön, och att även jag har slutat att skicka kombuchabäbisar. Du som vill börja göra egen kombucha kan i stället beställa beställa ett startpaket hos Forsnäs Hemman











58 kommentarer:

  1. Spännande! :)
    Ser ut precis som det är hos min mamma!
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, då vet du precis vad det handlar om. Hur länge har din mamma druckit kombucha, och tycker hon att hon mår bra av det? Har det hjälpt mot något speciellt? Vore jättekul att veta lite mer.

      Radera
  2. Hej
    Själv håller jag på med vattenkefir. Istället för en stor "svamp" är det små gryn/korn/kristaller. Halvt genomskinliga. Säg till om du vill ha lite att testa och jämföra.
    Det brukar bli lite som läsk. Andra fermenteringen häller jag upp på plastflaskor, utan gryn, med frysta hallon, jordgubbar, eller mixar en persika. Och citron eller lime kanske. Och skruvar åt korken. På Kreta nu i somras hade jag persiks och citron och det byggdes snabbt upp kolsyra så korken flög av flera gånger. Smakade lite som citronfanra fast mycket godare. Men så kör jag andra fermenteringen ganska länge för att mindka sockerhalten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättespännande, Kiona! Har faktiskt aldrig hört talas om vattenkefir. Skulle väldigt gärna vilja pröva det, men vill vänta ett tag eftersom jag precis börjat med kombucha. Får jag återkomma senare så är jag glad. Vet du hur det förhåller sig med alkoholhalten? Vet du om kefiren har samma hälsoeffekter som kombuchan sägs ha? Tänk vad mycket spännande produkter det finns, som man inte har en aning om! Ha en fortsatt bra helg och en fortsatt skön sensommar!

      Radera
    2. Jag tror inte alkoholhalten blir så hög. Läste att det inte blir över en procent. Men jag har inte brytt mig så mycket om det. Jag är dock intresserad av att få ner sockerhalten men har läst att mindre än 6% sockerlösning ska man inte ha. Men det är ju bara att låta den stå längre i andra fermenteringen och ev släppa ut lite kolsyra. Det finns inte så mycket info på svenska men desto mer på engelska. Googla water kefir, tibicos så hittar du.
      Ah just det, de här gör man inte på te utan bara socker och vatten och ev lite annat för att öka mineralhalten då de gillar mineraler tydligen, ex äggskal, bikarbonat, melass, ekocitronklyfta, ekorussin...
      Hör av dig sen om du vill ha.

      Radera
    3. Tack snälla Kiona, det ska jag verkligen göra så småningom. Just nu tycker jag att jag har fullt sjå med att pyssla om min kombucha! Har precis gjort en ny omgång, och den här gången testar jag med muscovadosocker.

      Radera
  3. Den där läbbiga varelsen alltså! Men får väl lov att prova ett glas nu när du matat den så länge, haha! Spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra! Jag pysslar om den och pratar snällt med den varje dag, haha!

      Radera
  4. Man lär så länge man lever! Både det här och vattenkefir låter ju jättespännande! Det verkar ju inte allt för krångligt heller (om det inte är du som får det att låta enkelt) Det närmaste jag kommit är att göra surkål, det gick inte så bra...
    Men detta ska jag nog våga mig på!
    Ha en trevlig vecka! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR enkelt. Bara man är noggrann med hygienen och pysslar om den. Om du är intresserad delar jag gärna med mig av en "bäbis". Ska ta rätt på en sats i morgon, så då blir det en över. Om du är intresserad så hör av dig på min gmail, så vi kan komma överens om hur det ska gå till. Ha en fin vecka du också!

      Radera
  5. Hej! Så roligt att se och läsa om ditt tillvägagångssätt. Vi har inte provat med någon annan sockerart ännu. En vän provade med mörk muscavado och fick allt förstört. Blev till att leverera en ny bäbis till henne förra veckan. Att använda johannesört eller torkade fläderblommor tycker vi ger en fin smak. Vi har också minskat ner på sockret och låter brygden stå i 7-8 dagar. Då blir den som godast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Johannes! Jag är väldigt nöjd med min kombucha, och dricker den dagligen. Har testat med både vitt och grönt te och med vanligt råsocker från Risenta, ljust råsocker från Urtekram, och ljust muscovadosocker från Dansukker. Har också låtit det jäsa lite olika länge. Jag gillar bäst det vita med ljust råsocker som fått jäsa 8 dagar. Tänkte pröva med rött te också, eftersom jag sett att det finns en röd färdig variant att köpa. Ha det bra och tack för hjälpen!

      Radera
  6. Hej!

    Jag har länge varit sugen på att starta upp egen kombucha hemma, och så ramlade jag in på din blogg! Är det möjligen så att du råkar ha en liten kombucha-bebis som man kan få ta över/köpa? Fast det kanske inte går att skicka på posten? Skicka mig gärna ett mail isåfall! tovekoch91@gmail.com

    Hälsningar,
    Tove

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du vill testa att göra egen kombucha. Det blir nya bäbisar vartefter, så det går bra. Jag delar gärna med mig.

      Radera
  7. Hej! jag är också intresserad av kombuchabebisar :) om du fortfarande har så får du gärna maila mig m_spjuth@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du också vill testa kombucha. Mail på väg.

      Radera
    2. Tusen tack för svampen! Min "scoby" verkar trivas och jag fick en bebis på första bryggningen :) nu har jag lagt bebisen i kylen i lite kombucha medan jag gör sats nummer två på mamman, tänkte testa brygga på bebisen nästa gång.
      Jag tyckte det var en bra ide att (om man har möjlighet att ge bort bebisar) be dem man ger dem till sätta in valfri summa till välgörande ändamål så jag tänkte fortsätta på den banan, jag har en arbetskompis som väntar på en babyscoby nu :)

      Tack än en gång!
      Maria

      Radera
    3. Stort tack för din återkoppling Maria! Såååå kul att din kombucha trivs och även fått tillökning! Roligt också att du vill sprida vidare på det sätt jag brukar göra, då blir det ju goda ringar på vattnet. Må så gott!

      Radera
  8. Hej! Tack för ditt blogginlägg! Jag har nyss börjat med att göra kombucha (gjort en sats). Blev super nervös när jag såg att något lagt sig på ytan men antog att det var en s.k bebis. Jag försökte mig på att göra en ny sats och även få bebisen till att växa men båda hade möglat igår så det blev till att köpa två nya svampar inatt... vet du om det kan bero på att jag förvarade mamman och bebisen i samma burk när jag gjorde den nya satsen? Jag gjorde den på en gång? Är så rädd för att misslyckas igen :-( Det var ju väldigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie! Så roligt att du börjat göra egen kombucha, och så bra att du hörde av dig. Jag tror inte alls att det har någon betydelse att förvara kombuchamamman och bäbisen i samma kärl, de är ju så "hopklistrade". Jag förvarar dem alltid tillsammans. Jag funderar på om du inte gett upp för tidigt? Kombuchan - både mamman och bäbisen - flyter upp till ytan, och kan se ganska förskräckliga ut, som en stor möglig klump. Men så länge det luktar friskt och lite syrligt när man rör om så är det okej. Jag brukar röra om i min burk ungefär varannan dag, men ibland kan det gå längre emellan, om jag är borta några dagar. Bäbisen är till en början väldigt tunn och skir och ligger tätt ihop med mamman. Jag brukar inte sära på dem efter bara en omgång, utan låter bäbisen växa till sig några omgångar innan jag tycker den är färdig att stå på egna ben. Jag har nu gjort kombucha regelbundet i över ett år från samma grundsats som jag köpte, och det har aldrig hittills gått snett. Däremot kan smaken variera lite, ibland lite mer syrlig och med en vinägeranstrykning, ibland mer söt och porlande, men hittills alltid drickbar. Eftersom kombuchan är en "levande" organism så påverkas den säkert av sådana saker som rummets temperatur, vilken sorts te man använder, vilket socker osv. Men som sagt, förskräcks inte av det skräckinjagande yttret (mina döttrar kallar det för "monster") utan lukta och smaka, Stort lycka till och hör gärna av dig igen!

      Radera
  9. Hej! Dessvärre hade min förra sats verkligen möglat. Det var stora grönludna flak som flöt omkring och det luktade inte som den gjort innan. Tror att jag hade i för lite av den gamla drycken. Sparade 10% av första satsen, dvs 0,5 dl och när jag gjorde den nya så gjorde jag 1 liter och så borde jag nog haft i mer av den gamla kulturen... Så kan det gå! Nu har jag lärt mig det iaf! =) Nu när jag gjort ny sats på mina två nya svampar så har jag dock plötsligt fått 6 stycken svampar. Fyra som är stora och tjocka och två som är tunna tunna... Kan jag göra 4 satser och lägga i de tunna tillsammans med de tjocka tror du? Förlåt om jag ställer massa dumma frågor, vill bara inte misslyckas igen! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Emelie! Jag tycker inte alls att du ställer dumma frågor! Hur ska man kunna lära sig om man inte frågar?? Vilka livskraftiga kombuchamammor. De verkar ha fått tvillingar! Jag tror visst att du kan läga i de tunna tillsammans med de tjocka och göra flera satser. Nuförtiden brukar jag faktiskt göra en ny sats på 1,7 liter där jag kokar vattnet först så det blir lite drygt 1,5 liter kvar. Sen lägger jag i både mamma och bäbis och ca 2 dl kombucha av den gamla satsen. Det brukar bli jättebra. Jag håller tummarna för att det ska lyckas för dig nu! Hör av dig igen om du behöver, jag svarar gärna efter bästa förmåga. Må så gott!

      Radera
    2. Tusen tack för snabbt svar! Jag testar att lägga de små tillsammans med de stora då. En av mammorna är normal och hade fått en bebis men den andra verkar ha fått trillingar... =)

      Radera
    3. Trillingar! Det var inte dåligt, det har jag faktiskt aldrig varit med om! Kul, hoppas det blir bra.

      Radera
  10. Hej! Är nybörjare p kombucha. De första satserna blev bra och nya bebisar skapades. Sedan har det blivit kolsyrad dryck innan den ens buteljernas. Har du något tips om vad jag gjort för fel? Gillar utan kolsyra bäst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla! Jag tror inte att du gjort något fel - så länge drycken smakar gott och luktar fräscht. Min kombucha blir alltid lite "spritsig" också. Möjligen kan det bero på hur länge man låter den jäsa innan den tas omhand. Jag tycker mig ha märkt att den blir lite mer spritsig om den står längre. Jag brukar ofta ta hand om min kombucha efter 8 dagar, men någon gång har den stått upp till 14 dagar när jag varit bortrest, och då tycker jag den har känts mer porlande. Fortsatt lycka till med din kombucha, och hör gärna av dig igen!

      Radera
  11. Hej! Jag har lyckats få maken att dricka kombuchadryck! Det blir lite dyrt i längden att köpa färdiga flaskor och du får det att låta så enkelt att göra egen så det tycker jag att jag borde fixa! :) Om du har bebissvampar att dela med dig av så får du jättegärna maila mig på vroncis.1969@hotmail.com. Ha en skön dag! (Här skiner solen. Härligt!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mail skickat till dig. Tänk här har solen också skinit idag. Jättehärligt!

      Radera
    2. Hej Kjersti,

      Kombuchabebisen du skickade har mått så bra och gjort finfin kombuchadryck åt oss flera gånger :) Den här senaste batchen luktar däremot illa, inte syrligt/fräscht som den brukar utan lite unket. Vet du om det betyder att jag måste slänga allt, kombuchasvampen också? Jag tolkar Farbror Gröns kommentar högre upp som att det är kört om batchen misslyckas?

      Veronica

      Radera
    3. Hej Veronica! Den ska absolut inte lukta unket. Tror dessvärre att du i så fall måste slänga allt. Kan inte förklara vad som gått fel - om du gjort som du brukar. Du kan naturligtvis göra ett försök och chansa på att skölja av bäbisen ordentligt och lägga den i ny fräsch köpt kombucha. Kanske kan vara värt ett försök. Jag har lyckats hålla liv i min kombucha i snart tre år nu, trots att jag gjort några längre uppehåll på ett par veckor när bäbisen bara legat och väntat i sitt "fostervatten". Tyvärr har jag ingen ny bäbis att skicka dig i dagsläget eftersom jag har flera på väntelista. I så fall får du nog vänta ganska länge på den. Meddela hur du vill göra, om du vill vänta eller pröva att få tag på någon på annat håll.

      Radera
    4. Jag tar jättegärna emot en ny bebis när du har någon över. Får se om jag gör försök att "tvätta" den jag har men den känns lite ofräsch.. Köper nog min kombucha tills jag kan göra ny framöver. Tack för hjälpen!!

      Radera
    5. Det hjälpte inte att skölja lille Scoby, han luktade fortfarande illa så jag ställer mig gärna i din väntlista om det går bra. :) Det jag gjorde annorlunda den här gången var att jag använde både té och smaksatt örtté när jag satte kombuchan. Jag vet inte om det är orsaken men jag kommer att göra kombucha med bara té och kokossocker nästa gång.

      Radera
  12. Skrev två gånger, men såg inget. Kom sen på att du nog ska godkänna innan det publiceras. Ta bara med den ena.
    Nu har jag läst mer av det du skriver, förirrade mig helt bland bärpulver och smothies. Rolig och inspirerande läsning. Tack!

    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kristina, så roligt att du blir inspirerad! Det är det som är meningen! Välkommen att fortsätta botanisera bland recepten närhelst du har lust och tid. Jag har faktiskt ingen godkännafunktion på bloggen, men jag vet att det ibland kan vara svårt att få iväg kommentarer, det är det flera som har påpekat. Varför det blir så vet jag inte. Må så gott och ha en fortsatt fin dag!

      Radera
  13. Hej igen!
    Ser att de två breven jag skrev inte kom med. Undrar om jag kunde få köpa / adoptera en kombuchasvamp? Nu när vi går mot hösten finns tid för vård av den.
    Kristina
    kristina_ronnberg@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kristina! Jag ger gärna bort en bäbis, men dessvärre har jag ingen på lager för tillfället, jag har t o m kö på flera stycken som väntar på att få en bäbis. Men om du kan vänta - sisådär 1½ månad skulle jag tro - så delar jag gärna med mig och mailar till dig när det är dags.

      Radera
    2. Tack! Bäbisar brukar man få vänta på, längre än så. Sex veckor blir bra, det ser jag fram emot!
      Tack!
      Kristina

      Radera
    3. Okej, då sätter jag dig på väntelistan och hör av mig när bäbisen är mogen att stå på egna ben.

      Radera
  14. Hej igen!

    Om man har fått massa bebisar, hur förvarar man dem bäst? Jag har dem nu tillsammans med ganska mycket av deras egen vätska i kylskåp men tänker att de är känsliga för kyla? De är ganska små, hur vet jag när de är mogna att stå på egna ben och skickas iväg? Hur ska jag göra för att få dem att växa? Jag ska skicka iväg några till kompisar med och undrar hur du gör när du skickar dem? Platspåse? Hur mycket vätska skickar du med?
    Med vänliga hälsningar,
    Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Emelie! Jag gör precis som du redan verkar göra, jag förvarar bäbisarna tillsammans med den egna vätskan i en glasburk i kylskåpet. Så har jag förvarat dem flera veckor utan problem. Jag brukar låta bäbisen hänga ihop med mamman minst en extra omgång så de hinner bli lite tjockare, men det kan nog vara lite olika. De får inte vara alltför florstunna utan hänga ihop. Din kombuchamamma verkar ju vara väldigt produktiv, så de bäbisarna kanske är tillräckligt tjocka på en gång. Det kan nog variera lite. Nån gång har jag kört en omgång med flera lite tunnare bäbisar samtidigt. Du kommer att lära dig vartefter! Jag brukar skicka bäbisen i en glasburk med ca 1½ dl vätska. Locket ordentligt påskruvat och även tejp runtom. En vanlig plastpåse på det. Sen lindar jag in i bubbelplast och lägger alltsammans i en vadderad påse från posten. Det har gått bra hittills, förutom en gång när posten tydligen strulade och den stackaren var ute på vift i 2 veckor innan den nådde sin mottagare. Då hade det mesta av vätskan runnit ur och hela emballaget var blött och trasigt. Men 8 av 9 gånger har det gått bra. Jag brukar inte ta betalt varken för bäbis eller porto, utan i stället får mottagaren sätta in ett valfritt belopp till något välgörande ändamål. Då blir fler glada! Ha det gott!

      Radera
    2. Åh tack! Precis så har jag med sagt att jag vill ha betalt av de som vill köpa! =) En är nog så stor att den kan skickas iväg. De två minsta gör jag ett experiment på nu med lite ny vätska och ganska mycket gammal vätska för att sedan låta de stå i ca 3-4 veckor. Läste någonstans att det ska funka så vi får väl se... =)

      Radera
  15. Jag vill gärna köpa en kombucha bebis om du har någon ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. glömde min mailadress: Jessica.m.trolin@me.com

      Radera
    2. Hej! Jag delar gärna med mig av kombuchabäbisar, men nu har jag faktiskt kö på läsare som vill ha de små sötnosarna. Om du orkar vänta så kan jag skicka en så småningom - sisådär om 1½ - 2 månader skulle jag tro - om inte finns det att köpa från annat håll. Ha det gott!

      Radera
  16. Heej!
    Jag tycker det verkar jätte intressant. Kommer ihåg att mamma hade kombucha te när jag var liten.
    Jag vill väldigt gärna få överta en bäbis från dig.
    Ceciliarandmae@hotmail.com
    Mvh Cecilia Randmäe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cecilia! Dessvärre har jag några på kö som jag lovat få bäbisar, men om du orkar vänta ett tag så delar jag gärna med mig så småningom. Hör av mig när det blir aktuellt i så fall. Ha det gott!

      Radera
  17. Hej!
    Vad kul med en svensk kombuchablogg!
    Jag brygger mellan 7-10 liter kombucha åt gången så det finns några fina svampar att dela med mig av om någon är intresserad, jag använder ett glaskärl bara för att göra nya bäbisar. Jag har själv upplevt att jag bla medicinerar mindre för min mage (vilket jag gjort i 20 år) och magen känns snällare och fräschare! Sen finns det ju massor av andra hälsofördelar som man inte ser på en gång men i det långa loppet är positivt.
    Jag har alltid en dubbelvikt kökshanduk med gummiband runt vid öppningenatt undvika att t ex blomflugor tar sig ner och lägger ägg vilket tydligen är vanligt.
    Istället för socker använder jag alltid ekologisk honung (köper alltid ifrån en bigård i närheten) som också har probiotika i sig. Honungen löser jag upp i avsvalnat te för att behålla alla hälsofördelar. Kontakta gärna mig för mer information eller frågor på kombuchasv@gmail.com.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Min blogg är väl ingen kombuchablogg precis, jag har ju bara ett inlägg om just kombucha, men jag håller med om att det är en riktig hälsodryck. Jag gör en ny sats ungefär var 8:e dag och har hållit på sedan förra sommaren utan uppehåll. Tycker att jag mår bra av det. Eftersom jag bara gör små satser för eget bruk och dessutom tycker att bäbisarna behöver några omgångar för att bli redo att ge sig iväg på egna äventyr så föreslår jag att ni som hört av er till mig och står på vänt i stället kollar på den angivna mailadressen. Ha det bra och tack för att du hörde av dig!

      Radera
  18. Hej!
    Smakade kombucha av min vän som driver eget företag och tillverkar och säljer kombucha, kände hur bra det var för kroppen!!
    Är nyfiken på att testa göra det själv hemma- har du någon svamp att sälja eller ge till mig?

    Varma hälsningar,
    Eva Eriksson
    Erikssonevas@gmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har skickat ett svar till dig på mailen.

      Radera
  19. Hej Kjersti!
    Såg Vegorätt på SVT där man drack kombucha. Aldrig hört talas om det tidigare och här får jag både läsa och se hur man gör det. Toppen! Vill du sälja mig en svamp för att starta upp en brygd är jag så tacksam. Hälsningar från Marita (-34 C i januari)maritajiem@gmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarar lite mer utförligt via mail till dig.

      Radera
  20. Hej Kjersti! Det är roligt att läsa din blogg. Min mamma har haft Kombusha och jag vill gärna prova och starta. Köpt Kombucha i Ryssland när jag besökt mina vänner, men det ser ut att den inte klarat långa flygningen. Ser lite mysko ut och luktar inte vidare.. Undrar om jag ska kasta den och kanske kan köpa en hos dig? Jag bor i Uppsala. Vänliga hälsningar. Lina Köhler lina_kohler@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har svarat dig via mail. Men till dig och eventuella andra spekulanter vill jag tydliggöra att jag inte längre förmedlar några kombuchabäbisar.

      Radera
    2. Hej tack va roligt att läsa om hur du gör med SCOBY svampen. Så lätt gör jag det oxå, precis som du med grönt the, mindre socker. Har precis fått svampen och nu gjort första sattsrn, klart i går. LYCKAT med nangisnak sååå god och mild söt och inte stark av ättiksnak, ej heller så bubblig men fantastiskt god mvg. Fick sex bebisar första gången. Därför jag undrade hur jag skulle göra nu! Nu vet jag. Så roligt. På sjuttio talet hade jag volga svamp oxå då gjorde vi youghurt som smakade surt, syrligt, tyckte jag inte om, men nyttigt så bra bakterie kultur för magen. Hjälper hela kroppen och det ät toppen. Så dyra i butiken kostar inte mycket alls att sköta olätt hemma. Kul. ycka ti


      Vi får belöning för vårt nitiska pyssel att mata våra stora och små SCOBYdo svampar. Så glad i mina, och att läsa dina rader. Öbsjar all lycka till med pyssel matning proceccen i koken och för hälsans skull i livet. Hej o tack från BirGittan Knopp

      Radera
    3. Så roligt att din kombucha blev så lyckad! Lev väl och ha det bra!

      Radera
  21. PS. skrev fel ska stå LYCKAT fantaskt god smak, lättare att läsa vad det står nu. Dessa mobilatryck 😜 deras fel, eller hur, mobilen lever o skapar själv 😁 Knoppen

    SvaraRadera