fredag 23 augusti 2013

Glutenfri lyxrulltårta med björnbär och vit chokladfyllning




Det här är rulltårtornas Rolls Royce skulle jag vilja påstå! En riktigt lyxig variant med fyllning både av björnbärskompott och en vit chokladkräm. Glutenfri förstås! En rulltårta är alltid bra att ha i frysen om det kommer oväntade och fikasugna gäster, vilket händer alltsomoftast på sommaren. Tårtan går att skära direkt från frysen och tinar på nolltid medan du kokar kaffe eller blandar saft.

Smetana är laktosfritt, och om du vill vara på säkra sidan väljer du som är laktoskänslig en mjölkfri vit choklad. Jag har själv inte testat, men tänker mig att det också går utmärkt med något helt mjölkfritt alternativ till smetana.

Och självfallet kan björnbärskompotten bytas mot annan god, inte för lös sylt eller kompott. Jordgubb, hallon, körsbär, vinbär, hjortron är ju också jättegott!

Botten:
3 stora ekologiska ägg
1 dl ljust rårörssocker
1 dl potatismjöl
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 1 dl kokosflingor eller mandelspån (jag har gjort med båda alternativen)

Vit chokladkräm:
1 burk smetana, 200 g
60 g vit choklad - jag använde små chokladknappar från Bräutigams som jag köpte på min Hallandssemester
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker

Dessutom kompott på 250 g björnbär kokt med 50 g ljust rårörssocker ca 10 minuter.

Börja gärna med chokladkrämen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp smetana och lägg i chokladen. Ta från värmen och rör/vispa tills chokladen smälter. Lägg i de urkramade gelatinbladen och vispa tills de smälter helt och det blir en slät och klumpfri kräm. Vispa ned vaniljsockret och låt krämen svalna. Ställ i kylskåpet när den blivit tillräckligt kall för det, men inte för länge, då kan krämen stelna så det inte går att breda den. Skulle det bli så är det inte helt kört, då kan du försiktigt värma den på svag värme tills den mjuknar. Rör krämen smidig.

Vispa ägg med socker till en riktigt ljus och pösig smet, nästan som en marängsmet.
Blanda potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ned i smeten. Blanda om med lätta och luftiga tag. Jag brukar använda en slickepott.
Bred ut smeten på ett lätt smort bakpapper i en långpanna. Jag brukar alltid smörja bakpappret så går det superlätt att dra av det sedan. Strö över kokosflingor eller mandelspån.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 5 - 6 minuter. Passa jättenoga, det kan handla om sekunder mellan gräddat och vidbränt.
Stjälp upp rulltårtan på ett nytt bakpapper på en plåt eller bricka, och låt svalna - gärna under långpannan så den inte torkar.
Bred över björnbärskompotten och sedan chokladkrämen. Rulla med hjälp av bakpappret ihop till en jämn rulle, och lägg rulltårtan kallt.
Den som vill ta ut svängarna kan servera lite vispad grädde och extra björnbär till. Klart man vill det!















11 kommentarer:

  1. Åh kära nån vad gott. En sån skulle jag behöva nu. Levererar du till arbetsplatser?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, med lite större framförhållning kanske det skulle kunnat ordnas. Men jag har en bit i kylen som kan hämtas vid behov.

      Radera
  2. Vilken fin och god rulltårta. Önskar dig en bra fredag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev fantastiskt god! Har precis unnat mig en bit till kaffet efter lunchen. Ha en fortsatt fin fredag du också Katarina, och en bra helg!

      Radera
  3. Ja jag kan gå i god för att den där var riktigt riktigt god, fantastisk variant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att du kan intyga att den var god. Farligt god! Det blev en skiva till kvällsfikat också!

      Radera
  4. Oj, oj, oj, vilken läcker rulltårta! Bäst att skynda sig och äta frukost, för nu blev jag riktigt sugen på den smarriga gobiten!
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är nog inget att rekommendera till frukost i alla fall! Ha en fin lördag du också!

      Radera
  5. Vilken läcker rulltårta! Och björnbär.... Gudomligt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är något extra med björnbär. Ett av mina favoritbär. Rulltårtan blev verkligen lyckad!

      Radera
  6. Tack för din kommentar Lars! Håller med om att både bloggen och böckerna (jag har personligen bara läst den första, som jag har köpt och har hemma)är intressanta och tänkvärda. Bl a det faktum att så mycket är styrt av ekonomiska intressen och att många experter - även inom den offentliga sjukvården - inte är neutrala och sakliga utan på olika sätt är styrda. Det är viktigt att vi som konsumenter och vårdtagare verkligen vågar ifrågasätta och ta makten över vårt liv och vår hälsa. Sen kan jag ibland tycka att författaren - Micke - ibland drar lite väl långtgående slutsatser. Men som sagt, jag håller med om mycket. Läs gärna själva alla ni som ser det här. Må så gott Lars, och välkommen igen!

    SvaraRadera