onsdag 28 augusti 2013

Glutenfri dessertpaj med nektariner och björnbär



Idag fyller dotter Josefin år, och jag borde bjuda på något med blåbär, som alltid på hennes födelsedag. Hon älskar nämligen blåbär, och har så länge jag kan minnas önskat sig blåbärstårta på sin födelsedag. Blåbärsmuffins kunde vara en idé, eller kanske Blåbärsmoussetårta à la Josefin, men eftersom vi ska fira henne först till helgen får jag väl hitta på något blåbärsaktigt till dess. Idag bjuds det i stället en superläcker paj med nektariner och björnbär. Den platsar också på födelsedagen.

För några veckor sedan hade jag ju förmånen att få vara i skånska Torekov några dagar på besök. På kvällspromenaden längs med havet bunkrade vi med vilda björnbär som det växte MASSOR av. Hemma igen förvandlades en del av skörden till denna goda efterrättspaj som fann tycke hos alla. Har du inte tillgång till björnbär går det lika bra med några andra bär.

Laktosfri blir pajen om du byter till laktosfritt smör och laktosfri färskost. Helt mjölkfri blir den om du tar mjölkfritt margarin och någon färskost av soja, som finns av flera märken.

3 dl mandelmjöl
½ dl ljust rårörssocker
100 g smör
1 ägg

3 stora nektariner eller persikor - mogna men inte alltför mjuka
ca 3 - 4 dl björnbär
1 ask färskost, 200 g
2 ägg
½ dl ljust rårörssocker
½ msk vaniljsocker
2 krm nystött kardemumma

Mixa ihop själva pajdegen på vanligt sätt och tryck ut i en lätt smord låg pajform. Låt vila i kylskåpet en halvtimme.
Klyfta nektarinerna och fördela på pajen. Strö över björnbären.
Vispa - gärna med elvisp - ihop ägg, socker, färskost, vaniljsocker och kardemumma och häll över.
Baka i ugnen på knappt 200 grader ungefär en halvtimme.
Obs att pajskalet inte behöver förgräddas.
Servera pajen ljummen med lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.

Ha en finfin onsdag, både födelsedagsbarn och alla ni andra!










8 kommentarer:

  1. Åh, vilken paj! Det vattnas i munnen på mig av alla dina fina bilder! :)
    Ha en fin dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Så fin och god! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. Tack Lana och Katarina! Kram på er!

    SvaraRadera
  4. Åh. Pajen ser ju heeeelt fantastisk god ut! Wow!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sara! Den blev väldigt uppskattad, vilket förstås var roligt. Faktiskt väldigt lättgjord också, vilket inte heller är fel.

      Radera
  5. Känner att jag haft förmånen att få smaka av många dina recept nu, tur att jag var hemma så mkt i sommar! Lyxigt värre! Gott var det här med som alltid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit härligt att ha dig hemma! Roligt att du uppskattade pajen!

      Radera
  6. Har idag för första gången bakat detta recept och det lär definitivt inte bli den sista! Underbart god! Hoppas kunna plocka mycket björnbär de närmaste veckorna!
    /Mari

    SvaraRadera