måndag 12 augusti 2013

Champinjongratinerad blomkål



Förra måndagen bjöd jag på champinjongratinerad zucchini. Det kan inte hjälpas, det blir champinjoner igen, men den här gången tillsammans med blomkål. Jag hittade nämligen jättefin blomkål i affären, och gratinerade även den med ett smakrikt champinjontäcke. Jag får väl spotta upp mig och variera mig lite mer till nästa måndag, men det här får i alla fall bli veckans vegetariska i brist på andra innovationer.

2 stora och fina blomkålshuvuden + vatten + lite lantbuljongpulver eller en vegetarisk buljongtärning

400 g färska champinjoner
4 stora vitlöksklyftor
1 tsk örtsalt med ramslök (Renée Voltaire)
1 burk smetana
2 - 3 msk finhackad färsk persilja
100 g lagrad Prästost
100 g fårost av fetatyp
olivolja/smör till stekning

Ansa blomkålen och bryt i buketter. Förväll dem några minuter i vatten med tillsats av buljongpulver eller en vegetarisk buljongtärning.
Lägg i en smord ugnseldfast form.
Grovhacka champinjonerna och flisa vitlöken.
Lägg svampen i kall stekpanna och fräs tills vätskan kokat in. Tillsätt då olivolja/smör och den flisade vitlöken och fräs runt under omrörning.
Krydda med örtsaltet, rör ned smetana och persilja, och koka bara någon minut så allt blandas och blir lite krämigt.
Bred över blomkålen.
Blanda ihop riven Prästost och smulad fårost och fördela över champinjonröran.
gratinera i 225 graders ugnsvärme tills ytan blir gyllenbrun och det börjar bubbla.
 

2 kommentarer:

  1. Gott, gott! Ska testa med zuchinni istället! Får ont i magen av blomkålen...
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad synd! Blomkål som är så gott! Men zucchini går jättebra också. Kram!

      Radera