torsdag 31 december 2015

Nyårskavalkad över bloggåret 2015



Tänk att det hunnit gå ännu ett år - ett år som bjudit på både glädje och sorg i en mix som livet oftast består av. Den största glädjen under året har varit att jag fått två små ljuvliga barnbarn att älska och ha omsorg om, Lille V som föddes i januari och Lille R som föddes på själva nationaldagen. Fantastiska små underverk, precis som Lilla I, som hunnit fylla 4 år. Go´aste livsefterrätten man kan önska sig.

Mitt bloggår har också bjudit på en salig blandning av allt möjligt, recept, reflektioner, recensioner, resturangbesök och reseminnen. 5 R med andra ord. Jag har inte bloggat varje dag som jag gjorde de första tre åren, men tycker ändå jag har varit hyfsat flitig. Drygt 1600 inlägg har det blivit. Tack för att ni hängt med mig så här långt, och jag hoppas ni vill göra det även i fortsättningen.

Jag tänker inte ge några storstilade nyårslöften i år heller. Min enda strävan är att försöka leva mitt liv så bra som det går, och att ta emot varje dag som den kommer. Jag vill försöka sprida glädje och välsignelse och lämna så goda avtryck efter mig som möjligt. Det förunderliga och fantastiska är ju att livet bjuder på nya chanser varje dag! Det blir inte alltid som man tänkt sig, och man är själv inte alltid som man tänkt sig, men när vi snubblar och misslyckas kan vi göra om och göra bättre. Inte bara på nyårsafton utan varje dag, under hela året. Det känns lite trösterikt.

Här följer nu en liten kavalkad med glimtar från 2015.

Januari är soppmånad. Mustig köttsoppa med rotfrukter och smak av apelsin, ingefära och rosmarin värmde gott i vintermörkret och kylan. Banankakor har det blivit några stycken under åren som gått. Den här chaikryddade är inte helt fel efter soppan eller till eftermiddagsteet.



I februari infaller Alla Hjärtans dag. Vad kan då passa bättre än hjärtvänlig torsk med kokos- och parmesantäcke, rotsakspytt och honungsdressing. En lite rawfoodboll är aldrig fel. Varför inte den här?




I mars var det premiär för den nya digitala glutenfritidningen "Glutenfri Matglädje". Det har följts av flera innehållsrika och inspirerande nummer under året. I mars dök också de första tussilagona upp. Det är en förmån att få umgås med en liten människa som förstår att uppleva livet fullt ut!



2015 firade jag 50 år som student. Det celebrerades i april med syndigt goda
glutenfria studentskor. Italien ligger mig varmt om hjärtat - även om jag inte alltid - ens som åldrad student - sköter mina italienska läxor som jag borde. Den här italienska pajen har jag i alla fall repriserat ett otal gånger, och den är hela familjens favorit.




Fisk äts det mycket här i huset. Den här mandelpanerade hällefilén med potatis- och sellerimos och ramslöksörtsmör blev en hit i maj. Varför inte en mjölkchokladpannacotta med färska bär som efterrätt.




Vego har jag försökt bjuda på när det är måndag. Här i en pizza bianco med champinjoner och sparris. Sparris hör ju juni till liksom rabarber. Mums med rabarberäppelkräm med vanilj och kardemumma.




Juli. Högsommarvärme! Nja, det blev väl inte riktigt så. Men björnbärssmulpaj extra allt med kokos, mandel, vit choklad och honung smakar bra i vilket väder som helst. Gazpachon i min tappning kan man också äta i vilket väder som helst. Är det kylslaget ljummar man bara på den lite.




Augusti är bärtid. Den här svartvinbässylten har jag enväldigt utnämnt till universums godaste. Fröknäcke blir det ofta här hemma. Jag hinner knappast göra några plåtar innan de försvunnit. Det här går inte av för hackor!




I september plockade vi havtorn så fingrarna blödde. De är ogästvänliga de små rackarna. Men väldigt goda. Och nyttiga. Den här sylten har vi ätit nästan dagligen sedan dess. Glutenfritt surdegsbröd är en favorit. Testa gärna det här.




Att inleda en fest med egenrostade mandlar och nötter är ett säkert kort. De här med citronolivolja, ramslöksflingsalt och kokossocker gjorde succé. Den här goda äppelkakan som är både glutenfri och mjölkfri repriserade jag flera gånger i oktober när höstäpplena var som finast.




I november berättade jag - på begäran från en läsare - hur min matfilosofi ser ut. Så här blev det inlägget. I november börjar det kännas gott med varm gröt i magen till frukost. Varför inte den här hälsogröten som håller dig mätt och glad och varm. Den här glutenfria mandelkakan med färskost och havtorn gör dig också glad och varm - både i kroppen och själen.




Och nu har vi hunnit ända till december! Den inleddes med en härlig weekendtripp till London tillsammans med dotter Erika. Fantastiska dagar, som dessvärre resulterade i en segdragen förkylning. Men det var det värt!! Vad vore december utan saffran?? Betydligt tråkigare och deppigare! Jag har haft saffran i ALLT. Här i en lyxig "grysli" med smak av saffran, apelsin och vanilj.




Tack för i år kära ni! Ha nu en jättefin nyårsafton, en underbar kväll, och ett alldeles fantastiskt 2016 allihop! Jag har nog tänkt fortsätta blogga ett litet tag till, och vi får väl se hur ofta det blir. Hoppas vi ses om några dagar.


5 kommentarer:

  1. God fortsättning och tack för en fantastiskt bra blogg!
    Maria

    SvaraRadera
  2. Tack Katarina och Maria! Detsamma önskar jag er!

    SvaraRadera
  3. Tycker att ditt nyårslöfte och strävan låter som ett riktigt bra ett, precis så känner vi också!
    Ett väldigt gott år har du haft, och de där havtornen är vi fortfarande avundsjuka på:)
    God fortsättning önskar vi dej, stora kramarna <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi brukar ju oftast vara överens!! Kram och god fortsättning till er också!

      Radera