torsdag 17 december 2015

Lättlagad kyckligleverpaté med sötsyrliga tranbär - glutenfri förstås och även mjölkfri vid behov



Hemgjord paté är såå gott och sååå lätt att åstadkomma. Maximal utdelning med minimal insats. Den här kycklingleverpatén med kycklinglever, kycklingfärs och kalkonbacon blir perfekt på julens buffébord. Har du en stor och bra mixer är den gjord i ett nafs. Har du en mindre kan du behöva mixa i omgångar. Jag är otroligt glad över min fina mixer som jag vann i en tävling hos Mårtenssons. Jag pytsade bara i allt i mixern, och efter bara några sekunder var patésmeten färdigmixad och klar att hälla i formen.

1 förpackning färsk kycklinglever - 450 g
100 g kycklingfärs - resten av förpackningen gjorde jag köttbullar av, recept i övermorgon
1 paket kalkonbacon - 100 g
1 liten gul lök - 35 g
1 stor vitlöksklyfta - 10 g
2 msk jungfruolivolja
2 stora ägg - 128 g
2 dl valfri grädde - havregrädde för ett helt mjölkfritt alternativ
2 msk potatismjöl
½ msk salt
1 msk Grillkrydda provencale - eller någon annan god kryddblandning som du gillar

Skala och grovhacka lök och vitlök och fräs den mjuk och glansig i olivolja.
Tillsätt kycklinglevern och bryn den helt lätt runtom. Den ska inte vara genomstekt utan bara brynt på ytan. Om det är stora bitar kan du dela dem i mindre.
Sen är det bara att pytsa i allt i mixern, det stekta, kycklingfärsen, bacon klippt i lite mindre bitar, ägg, grädde, potatismjöl, salt och krydda.
Mixa några sekunder så att det blir en slät färs.
Häll den i en mycket väl smord form på 1,5 liter (eller två mindre formar om du föredrar det), täck med folie, och sätt in i vattenbad i ugnen på 200 grader. Gör några små hål i folien så att ånga kan pysa ut.
Grädda tills innertemperaturen visar 70 grader. Sätt i termometern när det gått trekvart ungefär. Min paté var klar efter ganska exakt en timme.
Låt svalna i formen och stjälp sedan upp patén. Skär i skivor.
Servera antingen som middagsrätt med kokt potatis eller rotsaksmos, sötsyrliga tranbär eller cumberlandsås och saltgurka eller cornichons, eller som ett inslag på julbordet.















Sötsyrliga tranbär:

1 ask frysta tranbär - 225 g
3 msk plommonsirap - eller annan fruktig sirap eller balsamico
2 tsk flytande honung
1 kanelstång

Lägg de frysta tranbären i en liten kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och låt mjukna på medelvärme utan lock ca 8 - 10 minuter. Det ska koka ihop och bli lite simmigt.






Smaklig spis kära ni!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar