måndag 21 december 2015

Julig honungsdressad vegosallad med grönkål, mango, dadlar, mozarella, ädelost och salta nötter



Jag har inget emot julskinka, köttbullar och prinskorv. Inte alls, de hör julbordet till. Med måtta! Men vi behöver alla äta mer grönt, inte bara på julen, och jag puffar gärna för mer vegoinslag på julbuffén. Den här matiga grönkålssalladen till exempel gör sig bra på julbordet, men kan förstås även ätas vid andra tillfällen, antingen som ensamrätt eller som tillbehör till något annat.

100 g repad grönkål
1 dl citronolivolja
2 msk plommonsirap eller annan fruktig balsamcrème eller sirap
1 tsk flytande honung
2 msk Kunglig Salladskrydda - eller liknande

1 mango - ca 300 g skalad och i tärningar
2 bollar mozarella à 125 g
75 g Roquefortost
10 - 12 färska urkärnade dadlar
salta jordnötter eller salta cashewnötter

Ta bort alla hårda mittstjälkar på grönkålen, skölj den noga och slunga den torr. Grovhacka den.
Observera att vikten/mängden avser färdigberedd grönkål.
Vispa ihop olja, sirap, honung och smulad krydda. Har du ingen speciell kryddblandning går det bra med vanligt flingsalt eller ramslöksflingsalt, ca 1 tsk.
Lägg i grönkålen och "gnugga in" dressingen överallt med rena händer. Ställ kallt i kylen någon timme eller ett par..
Skala och tärna mangon, kärna ur dadlarna, dela mozarellan i bitar och smula Roqueforten.
Lägg upp grönkålen på ett fat och fördela det övriga på och runtom.
Strö slutligen salta jordnötter eller cashewnötter över.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar