onsdag 2 december 2015

Juligt pepparkakskryddad glutenfri hirsgröt



Varm, god, len och kryddig är den här gröten som passar extra bra i advents- och juletid.
Den är något mittemellan den klassiska Davosgröten - där man blötlägger havregryn i yoghurt eller mjölk över natt och sedan äter den "rå" - och vanlig kokt gröt. Blötläggningen gör gröten mer lättsmält och förkortar också koktiden lite. Använd den mjölk du tål och tycker om, och servera med valfria tillbehör. Jag hade en fin och saftig ekoapelsin och ringlade också lite honung över. Mätt, nöjd och glad blev jag. Trots det tätnande decembermörkret utanför fönstren!

2 dl valfri mjölk
3 msk hirsflingor
1 tsk krossade linfrön
1 tsk färdig pepparkakskrydda - eller egen blandning
3 krm vaniljpulver
några korn salt
(1 tsk kokosolja eller mandelolja)

Till servering: valfri mjölk, valfri färsk frukt eller färska bär, alternativt blötlagd, torkad frukt.

Vispa ihop alla ingredienser utom salt i en kastrull och sätt in alltsammans i kylen till nästa dag, övertäckt med lock.
På morgonen kokar du upp gröten med några korn salt och småkokar under lock ungefär 4 minuter.
Rör gärna ner lite olja i gröten och servera genast med de tillbehör du valt.











2 kommentarer:

  1. Men åh, krydda gröten med pepparkakskryddor låter ju fantastiskt gott så det måste vi absolut ta och prova (fru M förmodligen redan till frukosten i morgon!) och det där att ha apelsin i känns som en fullträff.

    Hoppas din förkylning har gett med sej,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Är väl inte helt kurant, men på benen. Gör vad jag kan för att få fart på det där immunförsvaret, och gröten var ett led i den riktningen. Jättegod! Hoppas du också gillade den Anki! Kram!

      Radera