måndag 14 december 2015

Glutenfri grönkålspaj med olika sorters ost och pistaschnötter



Den här pajen klarar sig alldeles förträffligt på egen hand, som ensam vegorätt och tillsammans med någon sallad, men den är också ett perfekt inslag på julbordet bland skinka, prinskorv och köttbullar. Jag gjorde skalet lite tjockare för att få pajen lite mer matig eftersom vi åt den som ensamrätt, men du kan göra den tunnare i en lite vidare form om du föredrar det.

Osten som jag använde i pajen var en salig och smakrik blandning av allt mjöligt som jag hade bitar av i kylen. Det var en italiensk smakstark hård getost, en bit blåmögelost, en bit prästost och en annan liten oidentifierbar bit som hade glömt sitt namn! Och det hade jag också! Du kan förstås nöja dig med en eller två sorter. Min röra blev så smakrik att jag inte behövde salta extra, men du får smaka dig fram helt enkelt.

1 dl bovetemjöl
½ dl boveteflingor - för att få skalet lite matigare och "crunchigare"
½ dl potatismjöl
½ dl tapiocamjöl
1 msk husk
100 g kylskåpskallt smör
1 stort ekoägg - 71 g
1 msk iskallt vatten

65 g ost i skivor

ca 150 g repad grönkål
2½ dl grädde
2 tsk dijonsenap - stark osötad från LissEllas
90 - 100 g blandad riven ost med smak
3 ekoägg - ca 210 g
en "näve" pistaschnötter
en lite mindre "näve" pumpafrön

Mixa mjölsorterna och husk helt hastigt några sekunder och tillsätt sedan tärnat, kallt smör.
Fortsätt mixa och tillsätt ägg och vatten. Mixa ihop till en boll.
Låt vila 10 minuter och tryck eller kavla ut degen i en väl smord pajform.
Nagga och ställ in i kylen en halvtimme.
Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter och fodra botten med ostskivor så snart pajen kommer ur ugnen.

Under tiden pajskalet vilar i kylen gör du fyllningen.
Repa och skölj grönkålen noga. Den brukar kunna vara lite jordig. Slunga den torr och hacka grovt.
Koka upp grädde och senap och lägg i kålen. Låt mjukna och småkoka under lock ca 8 minuter.
Ta från värmen och rör i osten så den får smälta. Låt svalna.
Vispa upp äggen och blanda ned i grönkålsröran.
Häll röran i det förgräddade pajskalet och strö över nötter.
Fortsätt grädda pajen i samma ugnsvärme 30 - 35 minuter.

Ha en fin vegomåndag!
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar