tisdag 22 december 2015

Lättgjord fudge med variationsmöjligheter - mjölkfri vid behov



Idag är det inte bara danföredanföredopparedagen. Nej, det är Vintersolståndet gott folk! Hurra!! Firarläge igen med andra ord. Mörkare än så här blir det nämligen inte. Även om det dröjer ett bra ta tills det märks någon större skillnad så är bara vetskapen om att det kommer att bli ljusare och ljusare nog för att muntra upp sinnet. Trots stora doser saffran så har hösten känts lång och mörk, och förkylningarna har avlöst varandra. Jag längtar efter sooooool!

Idag blir det alltså glädjeskutt och piruetter på köksgolvet. Och en och annan fudge! Det här är ett bra recept som går att variera med olika sorters choklad. Jag vill till och med påstå att det nog är mitt bästa fudgerecept hittills. Du kan använda vanlig mörk eller ljus choklad, eller någon choklad med smaksättning. Apelsin, mint, kokos, lakrits, tja vad du tycker om helt enkelt. Du kan vid behov använda laktosfri eller helt mjölkfri choklad. Du kan också blanda olika sorters choklad om du vill det.

Eftersom den här fudgen skulle bli "gebortpresent" där ingen är allergisk använde jag helt vanlig grädde, vanligt smör och vanlig mörk choklad, där jag blandade två olika sorter. Idag ska jag göra en allergianpassad laktosfri variant till familjen med julkryddad mjölkfri choklad.

2 dl valfri grädde
1 dl ljust rårörssocker
½ dl ljus flytande honung - eller ljus sirap
1 msk glykossirap
50 g smör

100 g hackad valfri choklad - neutral eller smaksatt
eventuellt smulade mandelspån eller kokosflingor att strö över

Blanda ihop grädde, socker, sirap, glykos och smör i en vid tjockbottnad kastrull och koka upp under vispning. Låt sedan bubbelkoka på medelvärme, utan att röra för mycket, tills temperaturen visar ca 120 grader. Det tar sin modiga stund. För mig tog det knappt 50 minuter igår när jag gjorde fudgen. Passa noga på slutet, för då brukar det gå fort.
Rör ned den hackade chokladen och rör tills all choklad smält. Häll upp i en liten bakpapprad form och strö eventuellt över mandelspån eller kokos. Ställ in i kylen att stelna. Skär i bitar.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar