söndag 6 december 2015

Glutenfri superlyxig grysli - granola och mysli - med juliga smaker av saffran, vanilj och apelsin



Varför "grysli" kanske du undrar?? Tja, granola är rostad och mysli är en orostad blandning, men eftersom jag blandar både rostat och orostat så blir det ju faktiskt en grysli. Konstigare än så är det inte! Men namnet är inte så viktigt, huvudsaken är att det är gott och nyttigt. Och det är det! Den här gryslin är helt enkelt FULLSTÄNDIGT beroendeframkallande gott folk! Man kan nästan inte sluta äta när man väl börjat. Den har likheter med mina andra grysli/myslivarianter, men har här fått lite extra julkänsla av saffran, vanilj och apelsin.

Inte nog med det! Gryslin är dessutom hur nyttig som helst med en massa mineraler, vitaminer, fettsyror och annat smått och gott som är bra för hälsan, både i juletid och annars. Genom att blötlägga nötterna och fröerna blir de mer lättillgängliga och lättsmälta för kroppen. Här hittar du en mer utförlig beskrivning om varför nötter och fröer behöver blötläggas, och hur länge olika nötter och fröer behöver blötläggas. Jag gjorde det dock lite enklare för mig och blötlade alltihop ungefär lika länge. Vill du göra enligt konstens alla regler så lägger du i blöt i tur och ordning enligt rekommendation, vartefter.

Om du inte tål saffran (stackars dig!) eller inte tycker om det (hur är det möjligt?) så kan du i stället smaksätta med kanel, kardemumma och ingefära. Och skulle det vara något annat du inte tål så är det bara att byta ut. Har du råd och möjlighet så använd ekoprodukter i så stor utsträckning som möjligt. Det blir såååmycket godare och bättre!

100 g mandel
100 g cashewnötter
100 g naturella pistaschnötter
100 g oskalade sesamfrön
150 g solrosfrön
150 g pumpafrön

400 g glutenfria havregryn - den här gången från Recomarket
400 g boveteflingor - från Spielberger
200 g kokosflingor

1½ dl äppelmust eller vatten - jag använde must av våra egna äpplen, men vatten går bra
½ dl mandelolja eller kokosolja
1/4 dl flytande honung eller ljus agavesirap
2 msk morots/apelsinpulver
1 tsk vaniljpulver
1 påse saffran

2 påsar russin/körsbärsmix à 200 g - Saltå Kvarn
1 påse äppeltärningar

Lägg mandel, cashewnötter och pistaschnötter i blöt i rikligt med vatten i en skål.
Lägg sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön i rikligt med vatten i en annan skål.
Låt stå ca 3 - 4 timmar, skölj igenom väl och låt sedan rinna av väl.
Grovhacka mandel och nötter.
Blanda havregryn, boveteflingor, kokosflingor och allt det blötlagda i en stor skål/kastrull. Jag använder en 8-liters rostfri kastrull för att allt ska få plats.
Vispa ihop vatten, olja, honung, apelsin/morotspulver, vaniljpulver och saffran i en liten kastrull och ljumma blandningen lite. Vispa så allt blandas och häll det över allt det andra.
Blanda om väl med händerna så att allt fuktas och låt stå över natten och suga åt sig av det goda.
Dagen efter breder du ut alltsammans på flera ugnsplåtar och rostar i ugnen med ugnsluckan på glänt så fukten kan dunsta. Har du varmluft så använd det och rosta flera plåtar samtidigt på ca 150 grader. I vanlig ugn får du ta en plåt i taget på 175 grader. Rör om var tionde minut och rosta tills det känns torrt och lite crunchigt. Ungefär en halvtimme eller lite drygt brukar bli lagom.

Det här blir en stor sats, men gryslin är perfekt som gåbortspresent nu till jul. Häll upp i en fin burk eller kanske en cellofanpåse med ett fint band om.

















2 kommentarer:

  1. Så gott det låter! Och smidigt också! Jag kommer att testa ditt recept framöver! Ha en fortsatt fin helg! Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det Lana! Den är absolut värd att testa. Jättegod året runt, men lite extra passande nu i jul- och saffranstider. Ha det gott! Kram!

      Radera