tisdag 1 december 2015

Pot au feu, soppgryta, pulled högrev - kalla det vad ni vill - med rotfrukter och afrikansk kryddning



Idag får det bli lite vanlig, rejäl vintermat go´vänner. Det är ju första december, och det ligger lite pudrigt vitt på marken.

Pot au feu, soppgryta eller pulled högrev. Tja kalla det vad ni vill, det är egentligen ganska oviktigt. Huvudsaken är att det smakar gott, vilket namn maten än lystrar till. Och det tycker jag att det här gjorde. Riktigt gott!

Det är otroligt praktiskt att göra en soppgryta i ugnen som får stå och gosa till sig i många timmar för att få must och smak. Tillagar man köttet på det sättet blir det dessutom mer lättsmält för våra stackars magar.

1 - 1,1 kg högrev
500 g morötter
400 g potatis
200 g palsternackor
150 g kålrot
100 g rotselleri
5 stora vitlöksklyftor

1 msk afrikansk kryddblandning (bild på vad den innehåller hittar du i det här receptet på pulled pork)
2 msk chilisås
1 msk olivolja

2 dl äppelmust
2 köttbuljongtärningar - Kung Markatta
1 msk röd balsamico
eventuellt lite kvarnsalt

hackad persilja

Skala och skär alla rotsaker i bitar. Observera att mängderna avser skalade rotfrukter. Mängderna är ungefärliga och kan varieras inbördes, det är inte så noga. Skala och dela vitlökarna.
Blanda ihop kryddblandning, chilisås och olja och gnid in köttet runtomkring. Lägg det i en stor gryta och fördela rotsaker och vitlök runtomkring.
Slå över äppelmust och smula över buljongtärningarna.
Sätt lock på grytan och ställ in i ugnen på 125 grader. Låt stå 7 - 8 timmar.
Ta upp köttet och dela i mindre bitar.
Jag tog faktiskt upp rotsakerna också och silade skyn innan jag la över allt i en ny gryta.
Smaka av med lite balsamvinäger. Kanske behövs det också några kvarnvarv salt. Testa dig fram.
Strö över hackad persilja och servera soppgrytan med fetaostkräm och blandade oliver.

Till fetaostkrämen:
100 g fetaost
½ burk smetana
1 tsk pestokrydda med ramslök - eller lite vanligt flingsalt och lite hackad persilja

Mosa ihop fetaost och smetana och blanda i pestokryddan. Låt stå kallt en stund i kylen.
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar