måndag 7 december 2015

Krämig lins- och pumpasoppa - helt vegan



Det är fortfarande pumpatid gott folk. Förresten är det pumpatid långt in på våren, för om de inte förvaras alltför varmt kan de hålla sig många månader. I våras tog jag hand om en pumpa som jag köpt i november, och den var hur fin som helst.

I den här vegansoppan samsas pumpan med röda linser, och resultatet blir en lika nyttig som god anrättning. Den kan nog nästan kvala in som en IFD-soppa rentutav, för den innehåller en hel del inflammationsdämpande ingredienser.

Kokosgrädden från Kung Markatta är en favorit, den innehåller kort och gott bara kokosnöt och vatten, inga övriga tillsatser.

Om du vill kan du ringla lite citronolivolja och strö några rostade pumpakärnor över soppan.

1 inte alltför stor pumpa - skalad och urkärnad vikt ca 585 - 600 g
3 stora vitlöksklyftor
2 msk kallpressad kokosolja - Kung Markatta också den
2 tsk gul curry
1 tsk gurkmeja
1 dl röda linser
1 burk kokosgrädde
1 burk vatten
2 tärningar grönsaksbuljong - även den från Kung Markatta
½ - 1 msk lantbuljongpulver Bombay -  Renée Voltaire
1 msk pressad citronsaft
1 msk ingefärssaft

Skär den skalade och urkärnade pumpan i grova tärningar, skala och dela vitlöken.
Hetta upp olja med curry och gurkmeja, och fräs/rosta pumpan och vitlöken lätt.
Tillsätt linserna och rör om så även de blir glansiga.
Tillsätt kokosgrädde, vatten och buljongtärning och buljongpulver, och låt småkoka under lock tills allt är mjukt, 20 - 30 minuter. Gillar du drag så ta den större mängden buljongpulver.
Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft och ingefärssaft. Den får du genom att riva ingefäran och krama ur saften.











2 kommentarer:

  1. En värmande soppa helt i min smak! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt Katarina!! Då får du pröva att göra den! Må så gott! Kram!

      Radera