fredag 11 december 2015

Glutenfri mjuk solkaka med äggulor och citroncurd - även mjölkfri vid behov



I somras gjorde jag ett gäng tårtor till min svärsons födelsedagskalas, och då fick jag plötsligt en massa äggulor över. 16 stycken närmare bestämt! Vad göra i ett sånt läge? Det finns ju gränser för hur mycket majonnäs eller bearnaisesås man kan smälla i sig! Däremot är det aldrig fel att ha något fikaaktigt på lut i frysen - varken på sommaren som är fikasäsongen framför alla andra, eller i advents - och juletid som inte kommer långt efter när det gäller fikaintensitet. Det blev alltså en mjuk äggulekaka med fräsch smaksättning av citroncurd. Perfekt till festfika med glass eller grädde och med en drös jordgubbar eller andra färska bär till.

Det blev aldrig av att jag delade med mig av det där receptet i somras, men nu i adventstid har jag gjort kakan igen och tvärtom, det vill säga startat med äggulorna och sparat äggvitorna. Dem ska jag använda till brödbak och kokoskakor har jag tänkt. Vill du göra kakan extra soligt gul och "adventig" pytsar du också i lite saffran, som passar bra ihop med de övriga smakerna.

Jag gräddade min solkaka i en avlång form, men det går naturligtvis bra med en rund också. Och ja, soligt gul blev kakan verkligen, för mina äggulor drog nästan åt orange. Somliga hönor förstår sig på att göra ägg!

Till första advent gjorde jag en helt mjölkfri variant av kakan med mjölkfritt margarin och ekologisk havregrädde från Oatly, och den blev precis lika bra. Ska du baka mjölkfritt är det också viktigt att kolla så att curden du använder inte är gjord på vanligt smör.

4 äggulor från stora ekologiska ägg
1 dl rårörssocker
65 g smör - eventuellt laktosfritt
1 dl grädde - eventuellt laktosfri
100 g citroncurd eller apelsincurd av bra kvalitet - gärna hemgjord
2 dl rismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk husk
(½ - 1 paket saffran)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa först äggulorna en liten stund, och tillsätt sedan sockret. Vispa tjockt, pösigt och guldgult.
Tillsätt citroncurd och mjölk/smörblandningen och vispa lätt så det blandas väl.
Blanda rismjöl med bakpulver och husk och vänd ned i smeten. Blanda om försiktigt men väl.
Häll smeten i en väl smord form på ca 1,5 liter.
Grädda nederst i ugnen på 175 grader 30 - 35 minuter. Prova med sticka att smeten stannat i mitten.
Låt kakan stå några minuter i sin form och stjälp sedan upp den.
Låt svalna under en bakduk och gärna på ett galler.

Kakan är otroligt saftig, mjuk och försvinnande god, men skulle några skivor bli liggande lite för länge och bli torra så är det ingen fara. Då kan du förvandla dem till fantastiska efterrätter. Smula sönder, droppa lite fruktsaft eller likör över och låt mjukna en stund innan du varvar med sylt eller bär och färskost smaksatt med vanilj eller något annat. Ett annat sätt är att rosta skivorna lite lätt i ugnen och sedan toppa med grädde, glass, bär eller sylt.

Ha nu en fin fredag allihop!

4 kommentarer:

  1. Åh, härligt och mums, mera kakor!��

    SvaraRadera
  2. Åh, den ser riktigt saftig ut! Smakar det som vanlig sockerkaka typ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Ja, det skulle jag säga. Som en sockerkaka med citronsmak. Den blir otroligt mjuk och saftig, och ingen kunde tro att den var glutenfri när jag bjöd på den - varken när jag gjorde den på laktosfri grädde och laktosfritt smör eller när jag gjorde den helt mjölkfri. Kul om du testar, och hör gärna av dig och berätta vad du tyckte i så fall. Lycka till och ha det så bra!

      Radera