torsdag 3 december 2015

Glutenfria och mjölkfria jordnötskokoskakor med choklad och vanilj



Om du tål jordnötter är det här en kaka för dig. Jordnötter - eller nguba som vi sa på lingala - hör till det där som väcker ljuva barndomsminnen hos mig. Under min uppväxt i Kongo hörde det till glädjeämnena att sitta och pilla ut jordnötterna ur sina skal och sedan rosta dem i vedspisen tills det spred sig en varm doft av rostade jordnötter. Kokospalmerna växte alldeles runt knuten, så ett annat glädjeämne var att få hjälp att ta hål på en kokosnöt och sedan knapra i sig det färska, saftiga kokosnötsköttet. Så den här lilla kakan får en hedersplats på mitt julfikabord.

I stället för chokojordnötssmöret kan du använda vanligt jordnötssmör och själv addera kakao efter smak. Skulle du inte tåla jordnötter kan du i stället använda crunchigt mandelsmör.

Kokosmjöl kan variera mycket i vikt och konsistens. Det mjöl jag använde den här gången kommer från Råvarubutiken och är mycket finmalt. Du får pröva dig fram helt enkelt. Smeten ska vara klickbar men inte heller för lös.

100 g kallpressad kokosolja
85 g ljust råsocker - ca 1 dl
½ dl agavesirap eller ljus flytande honung
2 stora ekoägg - vägde 140 g
100 g chokojordnötssmör
40 g kokosflingor - ca 1 dl
65 g kokosnötsmjöl - ca 1 dl
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver

rostade salta jordnötter att strö över

Rör kokosolja, socker och sirap/honung fluffigt och mjukt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan.
Blanda i jordnötssmöret och rör så att det blir jämnt och klumpfritt, och tillsätt därefter kokosflingorna.
Blanda kokosnötsmjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ned i smeten.
Klicka ut kakor på bakpapprad plåt och strö hackade salta jordnötter över. Platta ut ganska tunt.
Grädda kakorna lite nedanför mitten i 175 grader, 12 - 16 minuter beroende på hur stora du gjort dem.
Mellan 40 och 50 kakor brukar det kunna bli. ha gärna ugnsluckan lite på glänt så blir kakorna lite knaprigare.

















2 kommentarer:

  1. Jag älskar allt med jordnötssmör och äter det gärna rakt ur burken :) De här kakorna skulle jag gilla. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi två Katarina!! Pröva kakorna! Kram till dig också!

      Radera