tisdag 13 januari 2015

Veckans gröt - ris- och hirsflingegröt med svarta björnbärLäge för gröt någon?? Nu blir det nämligen gröt för hela slanten här hemma. Vintern gjorde ju come-back med stormsteg (i ordets rätta bemärkelse!) och snön har fallit i drivor. Igår på den sedvanliga promenaden kunde vi knappt se näsan framför oss, så häftigt yrde det. Då är det gott att starta dagen med varm gröt i magen. Olika slags gryn, flingor, bär, frukt och mjölk gör variationsmöjligheterna i det närmaste oändliga, så man behöver verkligen inte tröttna i första taget. Gröt är som jag sagt tidigare hur trendigt som helst, så sätt igång bara att skapa din egen favoritgröt.

I den här gröten har jag blandat risflingor och hirsflingor, och även haft i torkade svarta björnbär. Jag har gjort den med enbart vatten, och även med mjölk, och föredrar det senare. Gröten blir mjukare och lenare i smaken på så sätt.  Gör i så fall på samma sätt som med den här gröten. Lägg flingor och bär i blöt i bara en deciliter vatten över natt, och tillsätt mjölk innan du kokar upp gröten på morgonen. Ta den mjölk du själv gillar och tål, hemgjord eller köpt rismjölk, mandel- eller nötmjölk, havremjölk, sojamjölk eller alldeles vanlig mjölk.

Vad du äter till bestämmer du själv. Jag hade kravbanan, lite ljus agavesirap och mandelmjölk
(som jag även hade i själva gröten).

2 dl vatten - eller 1 dl vatten + 1 dl valfri mjölk
2 msk risflingor
2 msk hirsflingor
2 msk torkade svarta björnbär - ca 15 - 16 g
några korn salt

Lägg flingor och bär i blöt i vattnet - den större eller mindre mängden.
På morgonen tillsätter du mjölk om du valt att ha det, några korn salt, och kokar upp gröten.
Småkoka under lock ca 5 - 6 minuter och servera genast med valfria tillbehör. 

6 kommentarer:

 1. Den här gröten låter väldigt gott och mättande! Ska testa gör sådan till min dotter! :)
  Ha en fin dag!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Blev gröt till frukost i morse, en havregrynsgröt med linfrön, torkade äpplen och havremjölk. Järnboost! Blir gröt någon gång i veckan i alla fall, det lägger sig skönt i magen på morgonen. Torkade björnbär har jag aldrig sett, låter både gott och coolt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter också gott Sara! Det blir ofta havregrynsgröt här också. Joodå, det finns torkade björnbär. Förutom i gröt har jag haft dem både i mysli och i en kladdkaka.

   Radera
 3. Gröt är gott och det är gröten, som jag längtar allra mest efter på Masesgården! Hemma blir det mest havregrynsgröt, men ska ta itu med det också! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att Masesgårdens grötutbud är något extra. Hoppas jag kan få komma dit nån gång. Har du nån ny tripp dit inplanerad? Ha det bra!

   Radera