måndag 5 januari 2015

Hummer - gratinerad med hemgjord fuskbea, citron och parmesanHummer är nyårsmaten framför andra, och även jag lyxade till med det på nyårsafton, som L och jag firade tämligen stillsamt här hemma tillsammans med TV och korsord. Nyårsklädda och uppsnofsade till oigenkännlighet dock! Är det nyårsafton så är det! Då kan man ju inte sjava runt i mysbyxor! Ni som inte åt hummer till nyår kan ju festa loss i Trettondagshelgen i stället - för jag hann inte med att kabla ut receptet i tid till den gågna nyårsafton. Jag vet inte hur vanligt det är med Trettondagsbaler nuförtiden, men jag lovar att hummern är jättegod - med eller utan svängom.

Personligen tycker jag inte man ska krångla till hummerrecept alltför mycket eftersom hummersmaken i sig är så god. Less is more - i alla fall när det gäller hummer. Så här gjorde jag vår. Som förrätt räcker den till två, annars behövs nog en hummer per person och kanske dessutom en sallad och smörstekt bröd till. De här päronen kan kanske passa som efterrätt - nu när ugnen ändå är på!

1 färdigkokt inte alltför stor hummer - tinad om den varit fryst
1 - 1½ dl hemgjord fuskbea - världens bästa om du frågar mig
saft och skalriv av en ½ ekocitron
10 - 15 g färskriven parmesan + lite extra att strö över

Klyv hummern och knäck klorna. Pilla ur hummerköttet och rensa bort "skramlet". Jag torkade dessutom ur skalen lite extra. Lägg dem i en lätt oljad ugnsform.
Hacka hummerköttet.
Blanda ihop bean med citronsaft, skalriv och parmesan och vänd ned hummerköttet.
Fyll röran i hummerskalen och strö lite extra ost över.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter tills ytan är gyllenbrun.
Servera med citronklyfta. Har du en färsk dragonkvist till hands så dekorera med den.

Hoppas du blir sugen trots den erbarmliga bilden. Vi hade uppenbarligen lite för lite fyrverkerisken för att få fason på den detaljen. Ha nu en fin Trettondagshelg!

4 kommentarer:

 1. Och vi som inte plockade upp dom där humrarna på ICA... jaja, dom kan vi säkert plocka med oss en annan dag och en sväng om - det tar vi gärna och ganska ofta här hemma när ingen ser oss (förutom grannarna mitt emot kanske...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch då! Men det kommer fler chanser. Hummer kan man definitivt äta fler gånger om året än på nyårsafton. Med eller utan svängom. Kram!

   Radera
 2. Wow, vilken lyxig maträtt! Det vattnas i munnen! :)
  kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. På nyårsafton måste man få lyxa lite, eller hur! Kram i retur!

   Radera