tisdag 27 januari 2015

Glutenfri brödmix från Doves Farm - inte alls så dumSom ni kanske vet vid det här laget så brukar jag oftast baka grova glutenfria formbröd med massor av olika sorters mjöl, bär och frukter. Men, men, jag vet att en del av er tycker det är jobbigt att ha så många olika sorters mjöl hemma, så när jag hos Glitne hittade flera olika brödmixer, som inte innehöll en massa konstigheter utan bara sådant jag själv brukar använda mig av, så var jag ju bara tvungen att pröva, och beställde hem ett gäng mixer. Mixen kommer från Doves Farm, ett brittiskt företag.

Jag följde receptet på brödpåsen nästan ordagrant. Jag bytte bara ut den föreslagna mjölken mot yoghurt + vatten eftersom jag hade en förpackning som jag behövde ta rätt på, och dessutom tog jag flytande honung i stället för socker. Eftersom påsen innehåller ett kilo mjölblandning tog jag också halva påsen, 500 g, i stället för föreslagna 450 g. Det verkar ju onekligen lite mer behändigt än att spara 100 g som blir över om man bakar två bröd.

På påsen anges det att man ska ta 2 tsk jäst. Jag har inte superkoll på vilken jäst som avses, och inte heller om den brittiska jästen  beter sig identsikt med vår jäst. Jag tog vanlig färsk jäst och det gick alldeles utmärkt.

Omdöme då? Jo, jag tyckte brödet blev riktigt, riktigt bra. Ett gott, mörkt, glutenfritt bröd utan krusiduller. Perfekt att rosta eller att använda till lite rustikare varma mackor. Om man vill kan man tillsätta torkad frukt eller frön för att få det lite "tuggigare", vilket också framgår på påsen. Framförallt är mixen bekväm om man varken har lust att samla på sig eller har plats i skafferiet för en massa olika mjölsorter. Jag köpte också en mix för ljust bröd på Glitne, liksom ytterligare en mörk brödmix och "självjäsande" mjöl. Återkommer när jag testat dem också.

50 g färsk jäst
2 dl mild yoghurt + 1½ dl vatten
2 tsk flytande honung
6 msk olja - jag använde kallpressad rapsolja
2 ägg
1 tsk vinäger - vet inte varför, men jag gjorde som det stod på påsen
½ tsk salt
500 g mörk brödmix från Doves Farm - halva påsen

Ljumma yoghurt och vatten till ca 34 grader och lös jästen i blandningen.
Häll över i köksmaskinen och tillsätt honung, olja, ägg och vinäger.
Blanda mixen med salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör.
Arbeta degen väl tills den "tjocknar", minst 5 minuter.
Klicka upp den kladdiga degen i en väl smord form på ca 1,8 liter, täck över och låt jäsa varmt och dragfritt en timme.
Grädda i 220 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
4 kommentarer:

 1. Härligt med mjölmixer utan massa konstigheter!

  SvaraRadera
 2. Brödet ser jättefint ut! Håller med Sara, bra med mjölmix utan onödiga tillsatser. :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 3. Åh så intressant Kjersti! Det ser gott ut! Bra att du förprovar åt oss också! :-) //Anne

  SvaraRadera
 4. Tack Sara, Lana och Anne för era kommentarer! Ja, jag blev glad när jag såg de här mixerna. Många andra färdiga mixer innehåller alltför mycket konstigheter (framförallt vetestärkelse), som jag inte gärna vill ha i mitt bröd. Även om jag fortfarande helst bakar med mina egna olika mjölblandingar så är det bra att det finns alternativ.

  SvaraRadera