lördag 3 januari 2015

Glutenfri banankaka à la Kajsa WargJag hoppas att alla har haft en fin nyårshelg och att ni nu är rustade att möta ett nytt och spännande år. Vilken chans hörrni! 2015 ligger framför oss, alldeles nytt och oprövat, och det är upp till oss själva att fylla det med innehåll. Det känns både härligt och lite läskigt tycker jag. Som jag sagt tidigare tänker jag inte ge några storstilade löften, bara försöka leva varje dag så bra som möjligt.

Jag inleder bloggåret med att fira ett litet jubileum. Årets första inlägg råkar nämligen vara mitt 1400:e (ettusenfyrahundrade), och det kan jag väl få fira med en god banankaka. Hyfsat flitigt jobbat, tycker ni inte? Borde räcka till ett helt gäng med kokböcker, eller hur?! Ska överväga det om någon anmnäler sig som sponsor.

Kajsa Warg undrar ni? Ja, precis. "Man tager vad man haver" var Kajsas devis, och det stämmer verkligen i det här fallet. Det jag hade i det här fallet var diverse smått och gott i form av rester efter julens bakning. Tillsammans med några brunspräckliga bananer som också överlevde julhelgen blev de till en riktigt god banankaka av det lite rustikare slaget.

3 - 4 väl mogna bananer - 260 g skalad vikt
1½ msk vit balsamvinäger

3 stora ekologiska ägg
1 dl ljust rårörssocker
2 msk egengjort chaisocker
ca 50 g syltade apelsinskal
ca 25 g mandelspån
ca 25 g mandelflis eller grovhackad mandel
4 dl durramjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk xantangummi eller 1 msk husk

Mosa ihop bananen med balsamvinäger.
Vispa ägg, socker och chaisocker pösigt och ljust kolafärgat.
Rör ned bananmoset.
Blanda en deciliter av mjölet med apelsinskal och mandel, och resten av mjölet med bakpulver, bikarbonat och xantangummi.
Blanda ned alltsammans i äggpöset och rör om ordentligt. Låt svälla några minuter och rör sedan om ordentligt igen. Smeten blir ganska fast.
Klicka upp smeten i en väl smord avlång bakform på ca 1,8 liter och jämna till ytan.
Grädda i 170 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen, 50 - 55 minuter. Känn för säkerhets skull med en provsticka att kakan är genomgräddad.
Låt kakan svalna några minuter och stjälp sedan upp den. Låt svalna under en bakduk.

6 kommentarer:

 1. Åh, så gott! Jag älskar bananer i bakverk!
  Ha en fin helg!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma till dig Lana! Visst är det gott med banankaka, det bakas ganska ofta här hemma. LillaI:s favorit! Kram!

   Radera
 2. Hoppas sponsorer hör av sig! Vore kul att läsa din kokbok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är nog lika ossannolikt som att jag skulle bli bjuden på en resa till månen. Men drömma kan man ju alltid! Då vet jag i alla fall att jag har en köpare. Tack för det Åsa!! Ha det bra!

   Radera
 3. Älskar banankaka! Och håller tummarna för en sponsor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Thea! Tja, jag har ju både fotograf och formgivare i närheten, så den detaljen är ju i alla fall fixad. Gott Nytt År på dig!

   Radera