onsdag 21 januari 2015

Pulled pork med spännande smak av afrikansk grillkrydda, äpple och apelsinDen där lilla nassen har verkligen gjort sitt segertåg över Sverige. Det finns massor av olika recept på den, och sedan jag för första gången gjorde pulled pork förra hösten har det blivit några gånger till - med lite olika kryddningar. Jag tror t o m att den utsågs till årets maträtt förra året. Den här varianten blev så god så jag kan bara inte undanhålla er receptet. Den roliga och innehållsrika afrikanska grillkryddan köpte jag i rättvisebutiken Globalen här i Uppsala, men du kan naturligtvis använda någon annan liknande kryddblandning om du inte har just den i ditt skafferi. Eller varför inte göra din egen blandning?

Förresten så tittade jag på ett TV-program förra våren - Malou om jag inte missminner mig. Där berättade bl a den kända professorn Charlotte Erlansson Albertsson om hur bra det är med långkok av alla de slag. Kött som bara är hastigt stekt är svårsmält, och kan ligga kvar osmält i tarmen länge och på sikt orsaka inflammationer i kroppen. Kött som däremot får puttra länge och väl i sin egen köttsaft blir mer lättsmält för kroppen. Goda skäl alltså att fortsätta långkoka. Här hittar du ett recept på långbakad ugnskyckling, och här hittar du ett recept på pulled moose. Igår långbakade jag en högrev tillsammans med en massa rotfrukter, så det receptet kommer också så småningom om det visar sig bli ätbart.

Den smakrika skyn som bildas vid långkoket spar du i kyl eller frys och gör en härlig soppa av. Receptet på den kommer i övermorgon. Ha nu en härlig dag allihop!

ca 1 - 1,2 kg benfri karré - gärna av rapsgris
1½ msk afrikansk grillkrydda - se bild vad den innehåller
ca 1½ tsk extra flingsalt
rivet skal av en ekologisk apelsin
1 msk rapsolja

4 rejält stora morötter - från eget trädgårdsland
1 stort syrligt äpple - från egna trädgården
1 skalad apelsin delad i mindre bitar - den du tagit raspet från
1 rödlök
4 stora vitlöksklyftor

Tvätta och torka apelsinen noggrant - även om den är ekologisk.
Mortla kryddan med flingsaltet lite lätt, och blanda med apelsinskalsrasp och olja till en "geggamoja".
Gnid in hela karrén överallt och runtom. Lägg den i en lätt oljad stor gryta som har lock.
Skala apelsinen noggrant ren från det vita (som kan ge besk smak) och dela i klyftor.
Klyfta äpplet och ta bort kärnhuset.
Skala och skär moroten i grova bitar. Skala och dela vitlökarna.
Lägg alltsammans på och runtom karrén.
In i ugnen på 110 - 120 grader och låt stå där och gosa sig i 7 timmar - minst.
Ta upp och dra isär köttet. Sila från den smakrika skyn och spar den till soppa.
Servera köttet på tortillabröd eller i bröd av hamburgertyp tillsammans med morötterna och någon god salsa/röra. Vi hade en tomatbaserad salsa med majs och pumpa, som jag köpte i somras på en gårdsbutik i Skåne. Receptet till mina tortillabröd snodde jag skamlöst rakt av från Åsa på bloggen 56 kilo. De blev riktigt bra, så tack för det Åsa!


2 kommentarer:

 1. Ja men långkok är ju så galet gott! Spännande med nya kryddblandningar och det där med äpplena och apelsinerna i låter riktigt gott.
  En stor kram till dej Kjersti!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Och praktiskt också! Jag älskar att pröva nya kryddblandningar, och den här var riktigt god. Kram i retur!

   Radera