torsdag 15 januari 2015

Grova glutenfria hälsofrallor med morot, durra och chiamjölJag äter drösvis med morötter! I år hade vi tur med morotsskörden, och fick riktigt mycket, och när den inte räcker till köper jag helst ekomorötter i affären. Morötter är bland det mest antiinflammatoriska man kan stoppa i sig, och eftersom det är en del övrigt att önska när det gäller min hälsa - gnisslande leder och knackig rygg bl a  - så petar jag ned morötter i det mesta. Jag var på vippen att peta i lite vitlök (också väldigt inflammationsdämpande) i bullarna också, men avhöll mig i sista stund. Nån måtta får det kanske vara! Men en drink varje morgon, med morötter, apelsin, äpplen och ingefära blir det, morotssoppa i ur och skur (den här, den här, eller den här till exempel), köttfärsröra med morötter, och som här morotsriv i frukostbullarna. Jag förstärkte dessutom med lite extra morotspulver från Crearome (som jag köpt i Lifebutiken i PUB-huset i Stockholm), men det kan uteslutas.

Det var Friends of Adam som först introducerade det näringsrika durramjölet i Sverige (tror jag i alla fall), men senast jag var på inköpsrunda hos Tant Grön hittade jag durramjöl av ett annat märke. Lite billigare än det andra, kanske en aning grövre, men i övrigt precis lika bra.

Riktigt goda blev de här grova hälsobullarna, det intygar även maken. även om han har döpt dem till kaninbullar!

3 stora ägg - 190 g
2½ dl mild yoghurt, 3% - alternativ av soja eller havre går förstås lika bra
90 - 100 g skalad morot
½ dl rapsolja
1 msk ljus flytande honung
3 dl durramjöl
1 dl ljust chiamjöl
1 msk morotspulver
1 msk nyponpulver - malt av hela nyponet
1 msk husk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Riv moroten/morötterna, fint eller lite grövre. jag har gjort båda varianterna.
Vispa ihop ägg, yoghurt, olja och honung med elvisp så det blir lite fluffigt.
Vänd ned morotsrivet.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ned i smeten. Blanda om ordentligt och låt svälla 5 minuter. Rör om igen och klicka med hjälp av två skedar upp 9 - 12 bullar (har gjort en sats med 9 och en med 12) på bakpapprad plåt.
Du som vill ha lite ordning och reda kan jämna till bullarna med lite olja eller vatten på fingrarna.
Annars har det skrovliga och ojämna också sin charm!
Grädda ett snäpp nedanför mitten i ca 210 graders ugnsvärme. Jag tog ut mina mindre bullar efter knappt 14 minuter och de större efter 15.
Låt svalna på galler med eller utan bakduk över.8 kommentarer:

 1. De ser jätttegoda ut! Morot i bröd är gott. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! De är goda - om man gillar lite grövre bröd. Jag har precis ätit en fralla till fukost. Kram till dig också!

   Radera
 2. De ser mumsiga ut! Ska se om jag hittar Durra nu. Har hört att vårt Ica Maxi ska ha men jag har inte hunnit kollat Kaninbullar var ju för gulligt! :-) Bakar då och då dina bakpulverfrallor och är helnöjd! //Kram Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar mina bakpulverfrallor!!! Be dem ta hem om de inte har, Annars tror jag säkert du kan byta durran mot bovete eller råris till exempel, utan att det gör så stor skillnad smakmässigt. Kram!

   Radera
 3. Gott, gott! Ska testas!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Kram i retur till dig också!

   Radera
 4. Hej!

  De ser jättegoda ut men jag har aldrig bakat glutenfritt bröd. Hur smakar dessa i jämförelse med "vanligt" bröd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj så svårt att svara på anonym! Det går jag nästan bet på. Även s k vanligt bröd kan ju smaka så olika. Durra ger en lite speciell smak med en anings bitterhet, men det kan som sagt bytas mot ett mer neutralt mjöl som rårismjöl eller bovetemjöl. De här bullarna är lite grövre och med en i mitt tycke god och lite mustig smak, som också förstärks av morötterna. Det är den närmaste beskrivning jag kan komma på. Om du gillar lite grövre bröd så tycker jag du ska testa. Om du gillar lite ljusare bröd så skulle jag rekommendera mina bakpulverfrallor som du hittar under kategorin Glutenfritt/Matbröd. Lycka till och hör gärna av dig igen!

   Radera