tisdag 7 oktober 2014

Soppgryta med grönsaker, fisk och curry - glutenfri förstås



Tyvärr gör bilden inte full rättvisa åt den här rätten, som maken och jag avnjöt i fredags kväll. Det märks på fotokvalitén nu när kvällarna blir allt mörkare och fotoljuset försämras. Hursomhelst var det jättegott, och en rätt jag varmt kan rekommendera. Något mittemellan soppa och gryta och med slagsida åt grythållet. Vi nöjde oss med soppgrytan och något gott i glasen, men om du vill kan du servera ett brytbröd eller eventuellt brödpinnar till.

Både potatis, morötter och mangold plockades in från landet "à la minute".

1 msk olivolja
2 tsk mild curry
1 tsk BBQ citronmix
ca 150 g morötter
ca 250 g potatis av en fast sort
2 vitlöksklyftor
ca 70 g färsk mangold eller spenat
2½ dl grädde
1 dl smetana
½ dl vatten
150 g torskrygg
150 g laxfilé
lite salt från kvarn
några droppar vit balsamvinäger

Skala och tärna potatis och morötter. Kanske behöver de bara skrubbas om de är alldeles färska och tunnskaliga. Skala och flisa vitlöken.
Skär fisken i mindre bitar.
Skölj och grovstrimla mangolden.
Hetta upp oljan och fräs curry och BBQ Citronmix en kort stund under omrörning så att aromerna frigörs.
Tillsätt potatis,  morötter och vitlök och fräs runt ytterligare någon minut under omrörning.
Vispa ihop grädde, smetana och vatten och häll ned. Låt alltsammans småputtra under lock ca 10 - 12  minuter.
Vänd ned mangold och lägg också i fisken.
Sjud försiktigt under lock ca 4 - 5 minuter tills fisken är genomkokt. Beror lite på hur stora bitar du skurit fisken i.
Smaka av med lite salt och några droppar balsamvinäger. Tillsätt eventuellt mer krydda om du önskar det. Garnera med en kvist persilja och servera genast.

Förresten, har du sett att jag snart kommer upp i en miljon besöksklick? Då vankas en liten tävling, så håll utkik! Ha nu en riktigt bra dag!





5 kommentarer:

  1. Hej Kjersti!

    Jag undrar lite om dina recept på glutenfria formbröd. Jag har testat flera av recepten, men får aldrig till det. Det blir kladdigt, sjunker ihop eller smular... Det är likadant med alla recept på glutenfria limpor som jag testat, blir aldrig bra. Har du några tips? Kan du ta fram något enkelt och idiotsäkert recept med så få ingredienser som möjligt?

    Frallor lyckas jag oftast med, men det är väldigt tidskrävande att baka ut så jag vill hellre baka limpor.

    Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jana! Så himla ledsamt att du inte lyckas med bröden! Jag vet faktiskt inte vad det kan bero på eftersom det tydligen har hänt med flera av recepten. Det har nästan aldrig hänt mig, i alla fall inte med de brödrecept jag publicerat. De enstaka gånger det gått åt skogen har jag ju inte delat med mig av receptet. Ska försöka hitta på något enkelt och superidiotsäkert recept. Jag återkommer. Ha det bra och tack för att du hörde av dig!

      Radera
  2. Tack! Glömde skriva att jag är vegan, det kan vara bra att ha i åtanke när du jobbar fram receptet ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, ska tänka på det. De allra flesta av mina brödrecept är ju helt vegan.

      Radera
    2. Förresten, föredrar du jästbröd eller bikarbonatbröd?

      Radera