onsdag 1 oktober 2014

NÄSTAN råröd lingonsylt med spännande chaismakVi är inga skogsluffare och bär- och svampplockare maken och jag, trots att vi bor på landet och har nära till grönskan. Förr i tiden handlade det väl mest om bristande tid, idag handlar det om bristande hälsa och ork. Min skraltiga lekamen med ständiga ryggsmärtor och dessutom en strejkande axel klarar helt enkelt inte att gå och böja sig och sträcka sig, varken efter gult, rött eller blått guld.

Tursamt nog finns det att köpa, både det ena och det andra och det tredje i affärerna eller på torget den här tiden. För även om jag inte kan plocka själv så gillar jag ju att ta hand om naturens gåvor och koka egen sylt. I alla fall när jag får pula på i min egen takt.

I den här NÄSTAN rårörda lingonsylten har jag använt lite av mitt smaksatta chaisocker, som ger en ny och spännande smak till sylten. Den är supergod till köttbullar och allt slags vilt, perfekt till potatisbullar och vegobiffar av alla de slag, och joodå, den funkar till gröt också. Om du har tillgång till tranbär kan du göra på samma sätt med dem.

Jag tyckte avvägningen mellan vanligt rårörssocker och chaisocker var perfekt, men vill du ha kraftigare smak kan du ändra proportionerna och ta mer av chaisockret.

1 kg väl rensade och sköljda lingon
2½ dl ljust rårörssocker
½ dl smaksatt chaisocker - köpt (bild i det här inlägget) eller hemgjort

Blanda vanligt ljust rårörssocker och chaisocker och varva med lingonen i en rymlig rostfri kastrull.
Låt stå några timmar och rör flitigt då och då under tiden så sockret smälter och det saftar sig.
Ge bären ett hastigt uppkok på några minuter, bara så sockret smälter helt, och skumma ordentligt.
Frys in i mindre förpackningar eller häll upp sylten på varma torra glasburkar. Satsen räcker ungefär till två 750-gramsburkar fyllda till brädden.

Föresten, visst är det kul det här med kost, hälsa och alla nya rön som kommer hela tiden. Vissa sanningar står sig förstås över tiden, men somligt av det som var sant igår är helt åt skogen idag, och man får hela tiden ompröva och göra nya val. Nyligen har man till exempel upptäckt att just lingon inte bara är ett superbär, utan ett supersupersuperbär! Att det är nyttigt har man ju vetat länge, men nu kan det tydligen också förhindra viktökning genom att hindra fettet i maten att bita sig fast på mage och rumpa. Där ser man! Ta en rejäl klick av den här lingonsylten till älg- eller rådjurssteken så kan du med andra ord njuta av gräddsåsen till också!


4 kommentarer:

 1. Spännande! Jag gillar att göra smoothie med lingon och kanel, så jag kan tänka mig att det här också blir tipptopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter gott med lingonkanelsmoothie! Vad har du mer för ingredienser i den?

   Radera
 2. Rårörda lingon med en skvätt grädde, ojojoj där snackar vi barndomsminnen! Sockret låter som en väldigt god smaksättare, alltid roligt med nya varianter på gamla godingar.
  Vi har ju varit ute på en några svampturer i höst, men för Ankis del betyder det mest att peka, så får Håkan plocka, den ryggen gillar ju inte heller alla böjningar...

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det lite rackrigt när huvudet vill mer än kroppen förmår! men, men, man får vara glad och tacksam över det som fungerar. Det kunde vara mycket, mycket värre. Chaisockret är verkligen en favorit. Jag har det i allt! Kakor, kräm, mos, sylt. Kram i retur!

   Radera