fredag 31 oktober 2014

Inga Halloweenspöken här - jag bjuder på glutenfri änglatårta med himmelsk citronsmak i stället



Nää hörrni! Jag är inte så mycket för att skrämma små barn! Inte vuxna heller för den delen. Visst, visst, jag vet att Halloween bara är på skoj och för det mesta ganska oskyldigt, men jag tycker att det finns alldeles tillräckligt med elände, otäckstyg och skrämmande saker i världen ändå. Inte behöver man väl spä på med skräckinjagande masker, bloddrypande utstyrslar, skramlande skelett, läskiga spindlar, fladdermöss och det ena med det andra. Det finns t o m Haloweenutstyrslar för bäbisar, visste ni det? Det tycker jag förstås är att gå lite väl långt. Inte kan det väl vara nödvändigt att spöka ut småbarn i benrangelskostymer!

Ni får göra precis som ni vill. Låt inte mig hindra. Vill ni skrämma livet ur varandra, så varsågoda! Själv tänker jag inte klä ut mig till häxa med sotsvarta tandgluggar i mun, spindelnät i håret och blodet drypande i mungipan. Inte tänker jag bjuda på skorpiontårta och skrika BUU till någon heller. I stället välkomnar jag den som har vägarna förbi med en stor, varm kram och en änglatårta med himmelsk smak av citron. Varsågoda!

180 g skalad, kokt, kall potatis - några gram hit eller dit spelar ingen roll
100 g citroncurd - hemgjord eller köpt av bra kvalitet
60 g mandelmjöl - ungefär 1½ dl
25 - 50 g ljust rårörssocker - ungefär 1/4 - ½ dl
1 tsk bakpulver
2 hyfsat stora ägg - ca 130 g
40 g smör
2 msk limoncello - eller pressad citron för den som undviker alkohol

Glasyr och garnering:
2 msk färskost
2 msk citroncurd
1 msk florsocker - jag använde kokosblomsflorsocker från Aman Prana, men vanligt går bra
några droppar citron
strössel - bild och beskrivning hittar du här

Finriv den kokta potatisen.
Blanda i en bunke potatisriv, curd, mandelmjöl, socker och bakpulver. Eftersom curden är söt behövs inte mycket socker alls.
Rör ned uppvispat ägg, smält och avsvalnat smör, samt Limoncello och blanda om till en jämn smet.
Häll i en smord lite mindre form - gärna med löstagbar kant - ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 22 - 25 minuter.
Låt kakan svalna i sin form och lossa den sedan och lägg på ett fat.

Rör ihop färskost, curd, florsocker och några droppar citron till en jämn glasyr och bred rikligt över kakan. Sätt änglaformen på kakan och strössla innanför formen.

Det här är ungefär den pysselnivå jag går i land med, haha. Jag är full av beundran för alla dessa tårtmakare som knepar och knåpar och knådar och kavlar, och får till de mest fantastiska bakverk. Man skulle tro att alla har gått på Konstfack! Jag lovar i alla fall att min kaka är både saftig och god - trots de konstnärliga bristerna. Den är allra godast samma dag, men kan frysas utan glasyren. Som ett alternativ kan du servera kakan utan glasyr och i stället bjuda vispad grädde smaksatt med citroncurd till. Gärna lite färska bär också. Det där med ängel faller förstås då, men du får väl bjuda på ditt mest änglalika leende i stället!

Vill ni laga något med pumpa innan ni hugger in på änglatårtan kan jag varmt rekommendera denna soppa som är både god, värmande, giftfri och garanterat ofarlig. Och vill ni som omväxling till citronkakan baka något gott med pumpa, så kan jag rekommendera den här pumpapajen. Den är inte heller särskilt skrämmande.

Ha nu en riktigt fin och välsignad Allhelgonahelg allihop!













2 kommentarer:

  1. Nä du, inga skrämselattacker här heller, varken från vår sida eller från någon påknackande person. Skönt om du frågar oss:) Vi hade mycket hellre tagit en bit av dina smarriga änglakaka, limoncello och citron är favoriter här...

    Kramar till dej Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att jag har några likasinnade! Kakan rekommenderas, den blev jättegod och har redan repriserats. Kramar till er också!

      Radera