tisdag 21 oktober 2014

Saffransdoftande fisksoppa med massor av grönsakerDet var inte så länge sedan jag bjöd er på fisksoppa, men nu är det faktiskt dags igen. Maken och jag lördagsmyste med den här soppan i helgen, och den var supergod, så det är klart att ni också måste få smaka.

Egentligen kanske jag skulle kallat det för grönsakssoppa med fisk i stället för fisksoppa med grönsaker, för det är övervägande grönsaker i soppan. Bra både för hälsan, plånboken och miljön. I synnerhet om de flesta grönsaker som i det här fallet plockas in från det egna trädgårdslandet. Med så mycket grönsaker räcker det bra med 100 g fisk per person. Välj vilken fisk du vill.

Och vet ni vad! Det här är ju rena rama IFD-soppan. Grönsakerna är inflammationsdämpande, för att inte tala om kryddorna! Perfekt för mig som tampas med gnissel och knirr och knarr i lederna!

Det blir två riktigt rejäla portioner, så vi nöjde oss med bara soppa. Med bröd och kanske en bit ost vid sidan om räcker soppan säkert till tre.

1 stor morot
1 stor palsternacka -        sammanlagd vikt på de ansade rotsakerna ca 450 g
1 lite mindre rotselleri
3 vitlöksklyftor
100 g brysselkål
100 g mangold

1 msk smör
1 kuvert saffran
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
½ msk Fransk allkrydda från Krusmyntagården - eller någon annan kryddblandning som du gillar
200 g valfri fisk - förslagsvis hälften vit fisk och hälften lax
salt från kvarn

Börja med att göra i ordning grönsakerna. Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Skala och flisa vitlöken. Ta bort eventuellt fula blad på brysselkålen och dela den. Skölj och grovstrimla mangolden. Observera att de angivna vikterna gäller färdigberedda grönsaker.
Skär fisken i mindre kuber.
Hetta upp smöret tillsammans med saffran och gurkmeja och fräs runt under omrörning.
Lägg i rotsakerna och vitlök och rosta alltsammans lätt under omrörning.
Häll på vatten, grädde, kycklingfond och kryddblandning och låt småkoka under lock knappt 10 minuter.
Lägg i mangold och brysselkål och fortsätt sjuda ytterligare knappt 5 minuter.
Lägg i fisken och sjud försiktigt ytterligare ett par minuter tills fisken är genomkokt.
Smaka av med salt och kanske lite mer av kryddblandningen.

2 kommentarer:

 1. Först nu kom jag tillbaka från en längre ledighet med liten koll på nätet. Vad tråkigt med vinnare som inte vill ha sina priser! Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag tycker ändå det var roligt att jag vann, straffet blir ju att mitt pris gick förlorat. Sånt är livet!;-)
  Med vänlig hälsning, Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch då! Det var ju tråkigt Åsa, men jag tyckte att jag påminde vid flera tillfällen och ville gärna klara av att få ut vinsterna. Om du hör av dig nu så lovar jag att i alla fall skicka dig ett kryddpaket som lite plåster på såren. Tomten kommer ju snart! Du får önska dig en grönsakssvarv av honom. Ha det bra!

   Radera