Jajamänsan! Idag är det 4 års-kalas. Bloggen fyller faktiskt 4 år just precis idag, och det är klart att det måste firas med pompa och ståt, fattas bara annat! Hurra, hurra, hurra, hurra! Fattar ni vart tiden tar vägen? Det gör inte jag! Jag tycker det var alldeles nyss som jag inledde min stapplande bloggbana, men sedan dess har det faktiskt gått fyra år, jag har gjort närmare 1350 inlägg och fått en miljon besöksklick! Tack söta ni som fortsätter att titta in hos mig, och som emellanåt också hör av er till mig. Det är tack vare er som jag faktiskt fortsätter och tycker att det känns meningsfullt att blogga, trots att jag nån gång emellanåt tappar sugen och funderar på att sluta. Men, men, jag har ju så otroligt mycket kvar som jag vill dela med mig av! Så, tja, jag tror jag fortsätter ett litet tag till. Tycker ni jag ska satsa på ett 5-årskalas också? Vi får se. Jag tar en dag i taget, men hoppas i alla fall att ni hänger med mig ett tag till!
Idag hoppas jag också att ni vill fira tillsammans med mig med en förföriskt god glutenfri mandelchokladkladdkaka, som dessutom är hyfsat nyttig. Den råa chokladkakan finns att köpa på Life ( i alla fall i Forumgallerian i Uppsala), och jag är smått beroende av den - både den naturella varianten och de med tillägg av olika superbär.
120 g smör - jag använde laktosfritt
½ dl ljust rårörssocker
3 msk dadelsirap eller flytande honung
2 msk rå kakao
½ tsk vaniljpulver
3 stora ekologiska ägg - delade i gulor och vitor (vägde sammanlagt 200 g)
2 dl mandelmjöl
Glasyr:
2 msk smetana
2 msk dadelsirap eller flytande honung
en 50-grams rå chokladkaka - eller annan mjölkfri choklad med hög kakohalt
Smält smöret i en hyfsat rymlig kastrull och vispa ned socker, sirap/honung, kakao och vaniljpulver.
Vispa kraftigt till en slät kolaaktig smet.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt i en ren och torr bunke.
Rör ned äggulorna, en i taget i chokladsmeten och rör kraftigt emellan.
Rör också ned mandelmjölet i smeten.
Vänd nu ned chokladsmeten i äggvitepöset och vänd runt med en slickepott så att allt blandas till en jämn smet.
Häll smeten i en rund, bakpappersklädd och smord form med löstagbar kant och sätt in längst ned i ugnen på 150 graders ugnsvärme.
Grädda tills smeten precis nätt och jämnt stannar, ca 18 - 20 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen och svalna ungefär 10 minuter innan du brer på glasyren.
Under tiden kakan gräddas kokar du upp smetana tillsammans med sirap eller honung och rör ned den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält helt.
När du haft på glasyren och kakan svalnat helt ställer du in alltsammans i kylen att stelna ytterligare.
Servera kakan med valfria färska bär och gärna vispad grädde eller glass.
Enjoy!! Och missa för allt i världen inte tävlingen där du bl a kan vinna en fantastisk grönsakssvarv!
Kära Kjersti, grattis på fyraårsdagen! Du ska veta att jag uppskattar din blogg så mycket, här känner man sig alltid välkommen på något vis. Trevlig helg!
SvaraRaderaTusen tack Sara! Vad rart sagt och så glad jag blir! Ja, det är mitt mål att man ska känna sig hemma, och inget gör mig gladare än om jag lyckas med det. Ha en mysig helg du också!
RaderaGrattis på firardagen, missade det på rätta dagen, så grattis något sent :) Du är bäst!!
SvaraRaderaTack, tack! Kram!
Radera