söndag 5 oktober 2014

Glutenfri vanilj- och kaneldoftande äppelkaka - passar både till efterrätt och fika



Hösten innebär för min del ofta att ta hand om gigantiska mängder äpplen. Vissa år slår det förstås fel och man får knappt ihop till en endaste äppelkaka, men väldigt ofta dignar alla våra olika äppelträd av frukt som dels förvandlas till must på Äppelfabriken på Ekerö, dels blir till mos, dricka, äppelkakor och allt möjligt annat. Igår gjorde jag den här kakan, som passar lika bra till fika som till efterrätt.

Tål du inte mjölk byter du till mjölkfria alternativ när det gäller smör och mjölk. Jag försöker ju alltid peta i något lite extra nyttigt när jag donar i köket - även när jag bakar - och adderade lite nyponmjöl till smeten. Det kan uteslutas utan att göra någon större smakskillnad, men tillför vitaminer och lite extra fettsyror.

4 - 5 fasta äpplen med bra syra

70 g smör
1 dl mjölk
3 stora ekologiska ägg - mina vägde sammanlagt 208 g

2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 dl ljust rårörssocker
1 msk nyponmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 2 - 3 msk mandelflis eller mandelspån

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna till rumstemperatur och vispa i äggen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned mjölk/smör/ägg-blandningen. Rör till en jämn smet och häll i en smord bakform, gärna med löstagbar kant.
Stick ned äpplena i fint mönster.
Blanda kanel och vaniljsocker och strö över, och sedan mandelfliset/spånen.
Grädda längst ned i ugnen i 175 grader ca 35 - 40 minuter, lite beroende på vilken form du använder. Pröva för säkerhets skull med en sticka att kakan är färdiggräddad.
Ät gärna äppelkakan lite ljummen med vispad grädde, vaniljsås eller halvsmält glass.

Ytterligare ett recept på en saftig äppelkaka med vita bönor och tillhörande vaniljsås hittar du här.
Ha nu en fin och välsignad oktobersöndag allihop!











6 kommentarer:

  1. Älskade äppelkaka, så gott det är. Kul med nypon i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Går dessutom att variera på hur många sätt som helst. Det kommer snart fler äppelkakerecept.

      Radera
  2. Kanoners recept som vi bokmärker (sen ska vi bara komma ihåg att göra den också:). Vilken härlig lyx att ha så många äpplen på egen odling, det där med att få must gjort låter så vansinnigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, det måste ni försöka komma ihåg! Kakan blev jättegod. Vi åt upp de sista smulorna idag. Visst är det en lyx att ha så mycket äpplen. Mustningstid är bokad, så nu ser vi fram emot ett gäng med bag-in-boxar med ljuvlig äppelmust. Kram!

      Radera
  3. Det verkar vara en jättebra recept på en enkel och god kaka.Tror du man kan byta rårörssockret till ex. honung eller agavesirap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Tanja, det går jättebra! Men jag skulle nog inte ta lika mycket honung eller sirap eftersom det är intensivt sött. Skulle tro att ½ - 3/4 dl kan vara lagom. Lycka till!

      Radera