Rosa, rosa, rosa - alltifrån blekaste pastelligaste babyrosa och pudrigt beigerosa till mättat rostrosa och lysande klart ceriserosa - det är oktobers signum! Oktober, den månaden då vi sätter fokus på bröstcancer, och på olika sätt, var och en efter sin förmåga, drar vårt strå till stacken för att samla in pengar till forskningen.
Jag är personligen än så länge förskonad från cancer, men har arbetat många år på onkologen här i Uppsala, och vet hur elak sjukdomen kan vara. Jag vet också att forskning är livsavgörande för att få fram nya mediciner och behandlingsmetoder så att allt fler kan bli friska och överleva. Otroligt mycket hann hända under de arton år jag själv arbetade på onkologen, och ännu mer har hänt sedan jag slutade för tolv år sedan. Alltfler blir friska och kan leva ett gott liv, men mycket återstår innan alla som drabbas kan räkna med att bli botade. Det är klart att vi måste hjälpas åt så att forskarna får möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete! Och självklart ska ALLA ha rätt till effektiva mediciner, oavsett var i landet man bor!
Den 27 oktober direktsänds den s k Rosa Bandetgalan i TV, men redan nu kan både du och jag bidra genom att köpa det Rosa Bandet som i år är designat av Camilla Thulin, skänka pengar, eller kanske köpa någon rosa produkt där företaget bakom produkten skänker en del av köpesumman till Cancerfonden. Varför inte köpa Rosa Kokboken, där 20 kända kvinnor som alla har erfarenhet av sjukdomen - antingen själva eller genom någon närstående - bidrar med olika recept. Inte alla recept är glutenfria, men en del är faktiskt det.
Jag har tidigare år skrivit om Rosa Bandet, här, här och här, och förra året bjöd jag på en vit chokladkladdkaka med rosaröd hallonglasyr. I år får mitt rosa recept bli en fräsch, syrlig, rostrosa rönnbärsäppeldricka med lite kärv beska. Den passar utmärkt som måltidsdricka, och utspädd med vitt vin - vanligt eller alkoholfritt - blir den en spännande aperitif. Varm, kanske med lite extra honung i, passar den bra att lindra hostiga halsar under kulna och huttriga höstkvällar. Här kan du läsa mer om rönnbär som är ett riktigt superbär..
Nu dignar verkligen rönnbärsträden av klasar med roströda bär. Om man ska hålla sig till gammal folktro så bådar det en sträng vinter. Jag vet inte om det stämmer, men tar det säkra för det osäkra och lagar en dricka så vi står oss ett tag om vi blir insnöade! Så här gör du drickan:
1 kg rensade rönnbär
1 kg äpplen av en fast och aromatisk sort
2 liter vatten
2 - 3 kanelstänger
1 vaniljstång
6 - 8 dl ljust rårörssocker - jag tog den mindre mängden
Rensa rönnbärsklasarna så att du får ett kilo rensade bär. Skölj dem jättenoga i flera omgångar vatten. De brukar vara rejält skräpiga och smutsiga efter fåglarnas framfart. Jag tror jag sköljde mina bär i fem omgångar vatten innan jag blev nöjd. Här har vi haft flera frostnätter, men om du bor i en del av landet där det ännu inte varit frost föreslår jag att du lägger de rensade bären i frysen något dygn.
Mixa bären grovt i en matberedare eller krossa dem med en stöt.
Dela äpplena i mindre bitar. De behöver varken skalas eller kärnas ur. Ta bara bort eventuellt fula fläckar på dem.
Lägg rönnbär och äpplen i en rymlig rostfri kastrull och slå på vattnet. Lägg i kanelstänger och en snittad och urskrapad vaniljstång och rör om.
Låt alltsammans koka upp ordentligt, och dra sedan från plattan. Ställ sedan kastrullen att dra över natten, övertäckt med lock.
På morgonen silar du av alltsammans i en silduk ungefär en timme.
Mät saften och häll tillbaka i den rendiskade kastrullen. Jag fick ganska precis 2,2 liter avsilad saft.
Koka upp den tillsammans med sockret och skumma noggrant.
Häll antingen upp drickan het i varma torra flaskor, eller låt den svalna och häll upp i flaskor som går att frysa. Jag frös mina i rejäla glasflaskor med locket av, och förslöt flaskorna sedan drickan var färdigfrusen. Tänk bara på att lämna rejält med utrymme kvar i flaskan eftersom drickan expanderar vid frysning.
Späd drickan efter smak. Jag tyckte det blev lagom med en del dricka till fyra delar vatten som måltidsdryck. Som varm kvällsdryck kan den gärna vara lite starkare. Prova dig fram!
Ett tips är att frysa drickan helt osötad och sedan söta vartefter, efter smak, gärna med honung. Om du vill frysa in den färdigsötad med honung skulle jag föreslå att du kokar upp och skummar saften osötad, sedan låter den svalna lite, och först därefter rör i honung.
Lycka till!
Hej Kjersti! Hittade in på din blogg nyss och måste säga att den är helt fantastisk! Denna kommer jag besöka fler gånger. Det är inspirerande att kika in här och hitta alla recept.
SvaraRaderaHa en bra dag!
Tusen tack Karolina! Din kommentar lyser verkligen upp denna gråmulna dag! Du är välkommen att kika in närhelst du har lust. Ha en fortsatt bra dag du också!
RaderaJa, vi har ju - tyvärr -erfarenheter på väldigt nära håll av cancer, med utfall på båda hållen... Bra att du uppmärksamman den rosa färgen, det har verkligen slagit igenom med full kraft och blivit ett väldigt lyckat projekt!
SvaraRaderaHär nere i våra trakter är det faktiskt väldigt lite rönnbär på träden, så kanske vi får en mild vinter, vi får väl se om den gamla väderspådomen håller i sej:)
Kramar till dej Kjersti!
Ja ni, nog är det viktigt att hjälpas åt att bidra till forskningen. Ledsamt att ni också har erfarenheter av cancer, och det är alltför många som delar den erfarenheten. Jag är - såvitt jag vet - ännu förskonad, men har upplevt det på nära håll också. För att inte tala om alla de tusentals drabbade jag mött i mitt jobb. Vi får fortsätta kämpa tillsammans! Kramar till er också!
Radera