Kära nån, igår insåg jag att det ju är kanelbullens dag nu på lördag, och att jag inte hade åstadkommit några bullar till er. Det måste ju åtgärdas, så jag satte igång att baka kanelbullar för glatta livet. Resultatet blev verkligen KANELbullar med extra allt, Jag påstår inte att bullarna är som "vanliga" bullar, men jag påstår att de är jättegoda och ett riktigt bra alternativ för oss som inte tål gluten. Maken påstod att de nästan smakade som wienerbröd, så det var väl ett gott betyg.
Jag hoppas dock att du har bättre bullformar än jag i din ägo. Jag hittade bara några urgamla folieformar som jag köpt i oförstånd för länge, länge sedan. Kollossalt miljöovänligt! Skämsstruten på, men jag hade faktiskt inga andra hemma.
Idag blir det alltså ett litet bonusinlägg igen så att ni också ska hinna baka. Om du inte tål mjölkprodukter så byter du bara till någon alternativ "mjölk" som du tål, och använder mjölkfritt margarin i stället för smör. Lycka till nu, och sätt igång och baka!
80 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt margarin
2 dl mjölk - gärna gammaldags ohomogeniserad om du tål vanlig mjölk, annars det du tål
1 msk husk
50 g röd jäst + 1 msk mjölk
1 stort rumsvarmt ägg eller 2 rumsvarma äggulor av stora, ekologiska ägg
½ dl ljust rårörssocker
3 dl rårismjöl eller vanligt rismjöl + ca 1 - 1½ dl extra till utbakning
1 krm flytande vaniljextrakt eller 1 tsk äkta vaniljsocker
1 krm salt
2 krm bakpulver
Fyllning:
50 - 60 g riktigt mjukt rumsvarmt smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt margarin
1½ tsk äkta vaniljsocker
1½ msk kanel - är det kanelbullar så ska det vara mycket kanel
2 msk smulade mandelspån
Pensling:
1 äggula + några droppar vatten
hackad eller flagad mandel
ev pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt svalna några minuter och vispa sedan ned husk lite i taget under flitig och ständig omrörning. Konsistensen ska bli ungefär som mannagrynsgröt.
Rör ut jästen i den lilla mängden mjölk och vispa ned i huskgröten.
Häll alltsammans i matberedaren och tillsätt även ägg eller äggulor, socker, och vaniljextrakt.
Blanda ihop rismjöl med salt och bakpulver och häll i lite i taget medan maskinen jobbar på lågt varvtal. Arbeta degen väl ca 10 minuter, täck över med bakduk och låt jäsa 45 - 50 minuter.
Under tiden rör du ihop fyllningen till en smidig och jämn röra. Smula mandelspånen mellan fingrarna så de blir finfördelade innan du blandar med det övriga.
Ta upp degen på mjölat bakbord och jobba igenom den med lätta händer. Degen är ganska kladdig så du behöver verkligen vara lätt på handen. Det fungerar inte att knåda den på vanligt sätt.
Platta ut till en platta (lättare än att kavla) och bred över fyllningen.
Rulla ihop som en rulltårta och skär i bitar. jag fick 14 bitar. Lägg i bullformar, täck över och låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Pensla med äggula och strö över mandel och eventuellt pärlsocker.
Grädda i ca 240 graders ugnsvärme ungefär 10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.
Hej Kjersti!
SvaraRaderaJag provade att göra dessa bullar, men utan kanel. Använde vaniljpulver i både degen och fyllningen. Det blev riktigt gott!
Otroligt vad degen var kladdig, det blev en utmaning att baka ut den och rulla ihop den. Men väl värt pillgörat... Tack för receptet! Blir det för torrt och kompakt om man tar i lite mer rismjöl i degen? //Stina
Tusen tack för din kommentar Stina! Vad glad jag blev över att du gillade bullarna! Jaa, degen är väldigt kladdig, det stämmer. Jag tror inte du ska ha i alltför mycket mjöl till i alla fall, då riskerar nog bullarna att bli hårda. Vet du, jag gjorde faktiskt de här bullarna igår, men i stället för att mjöla min bakduk (har en i silikon) så gned jag in den med lite smör. Jag gned också in lite smör på händerna. Då fastnade inte degen lika lätt. Jag kunde lätt platta ut degen till en platta och det gick också lätt att rulla ihop den. Sen skar jag med en vass kniv som jag också gnidit in med lite smör. Bullarna blev jättefina. Testa det du också nästa gång. Lycka till och må så gott! Hör gärna av dig igen om du undrar över något.
Radera