Ibland är jag uppenbarligen lite trög i starten! Grönkålschips har ju figurerat i bloggvärlden ganska länge nu, men det är faktiskt alldeles nyss jag själv kom till skott att göra dem. Och frågan inställde sig genast. VARFÖR har jag inte gjort det tidigare? Såååååå gott! Och såååååå nyttigt! Undrar vem som kom på idén först. Det är ännu en av de där uppfinningarna som borde Nobelprisnomineras! I likhet med blomkålspizza.
Eftersom receptet finns på så många olika bloggar tänker jag inte länka till någon speciell. Du kan själv googla på grönkålschips så ser du själv. Recepten ser nästan identiska ut överallt, och jag gjorde själv inte så stora förändringar. Mitt enda bidrag till förnyelse var att jag använde en olivolja som är smaksatt med bergamott (citron går lika bra) och ett flingsalt med ramslök. Jag gjorde också mina chips i varmluftsugn på lite lägre gradtal än i de flesta andra recept.
Det här blir absolut en ny favorit till helgmyset. Krispigt och smakrikt. Gott och nyttigt på samma gång. Kan inte bli bättre! Massor med vitaminer och mineraler som gör gott för kroppen. Pröva!
100 - 125 g repad och sköljd grönkål - obs att vikten avser färdigansad grönkål
½ dl olivolja med bergamott eller citron
½ - 1 tsk flingsalt med ramslök
Repa av grönkålen från de grova stjälkarna. Skölj noggrant, för den kan vara ganska skräpig.
Slunga eller klappa den torr.
Riv grönkålen för hand i mindre bitar och lägg i en skål.
Ringla över olja och strö över flingsalt.
"Gnussa" nu in olja och salt ordentligt i grönkålen med händerna.
Bred ut på två plåtar med bakplåtspapper.
Sätt in i varmluft på 150 grader och med ugnsluckan en aning på glänt i 20 minuter.
Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
Om du gör chipsen i vanlig ugn skulle jag föreslå en plåt i taget i 175 - 180 grader.
Hoppas ni alla haft en skön Allhelgonahelg. En fortsatt fin söndag önskar jag er alla!
Den som väntar på nåt gott, eller vad är det man säger:) Men visst är det gott med grönkålschips, härligt knaprigt och att det är nyttigt gör ju ingenting alls!
SvaraRaderaEller hur!? Känns kollossalt trevligt att knapra på nåt som man vet är supernyttigt OCH gott! Kram!
RaderaRamslökssalt på grönkålschipsen låter ju väldigt gott, det får jag komma ihåg till nästa gång. Grönkålschips är ju så gott!
SvaraRaderaDet får du göra Sara! Du verkar ju redan ha upptäckt hur gott det är med grönkålschips. Tur att alla inte är lika tröga som jag, haha! Ha det bra!
Radera