onsdag 8 januari 2014

Grönkåls- och spenatsoppa med smak av blåmögelost



Grönkål är sååå gott, och än så länge finns finfin, färsk, fräsch och nyttig grönkål att få tag på  i grönsaksdisken. Passa på och gör en god soppa vetja! Jag hade kvar buljong efter att ha gjort rotsakslåda, och den förstärkte jag med en matsked lantbuljongpulver från Renée Voltaire. Det blev en härlig och pikant smak på buljongen. Jag hade även kvar en bit finsk, laktosfri blåmögelost - Aura - efter julens utsvävningar, så den fick också smaksätta min soppa, liksom en "slatt" smetana. Det fick också slinka med en påse färsk babyspenat som av någon anledning blivit över och behövde användas. Resultatet blev en värmande, god och nyttig soppa i vinterrusket. Det behövs verkligen!

Har ni sett till någon sol den senaste tiden? Kunde väl tro det. Det har inte jag heller. Himlen har hängt som en dimgrå, våtkall, tung och dov fleecefilt över tillvaron, och man behöver verkligen boosta sig både till kropp och själ med värmande nyttig mat och uppiggande aktiviteter. Vinterdeppet lurar hotande runt hörnet, i alla fall för mig som älskar sol och värme. Jag dalar som en luftballong där bränslet tagit slut den här tiden på året.

Se alltså till att bli varm åtminstone på insidan med den här soppan! Med några matiga mackor till räcker soppan till 3 eller 4 personer.

250 g färsk grönkål
1 påse babyspenat, 65 g
8 dl stark och god grönsaksbuljong - egenkokt eller med pulver/tärning
2 stora vitlöksklyftor
1½ dl grädde
½ dl smetana eller crème fraiche
50 g blåmögelost
ev redning av valfritt slag

Repa av grönkålen från de grova stjälkarna, och skölj och grovhacka den.
Lägg grönkålen i buljongen tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Koka upp och låt småkoka under lock 8 - 10 minuter. Vänd då ned den sköljda spenaten och låt koka ytterligare någon minut.
Häll i grädde, smetana och smulad ost och mixa soppan slät. Om du tycker att soppan är för tunn kan du reda den. Jag gillar att "dricka" den här typen av soppa ur en skål, och då föredrar jag att inte ha den alltför tjock.

Det fanns kvar av julens fruktbröd, så det blev mackor av det brödet, med ost på. Till efterrätt blev det en ljuvlig saffransrispudding, men den får ni recept på i övermorgon. Ha det gott till dess! Ta hand om er!

6 kommentarer:

  1. Vilken god och värmande soppa. I Amsterdam har vi haft runt +10 grader, men solen tittar inte så ofta fram. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Här är det grått, grått, grått! Jag håller på att längta ihjäl mig efter sol!

      Radera
  2. Ja fy tusan vad jag längtar efter solen nu... Det är inte ens särskilt ljust mitt på dagen...

    SvaraRadera
  3. Gott med soppor! :)
    Jag har nu bakat ett bröd till efter ditt recept! Mycket gott enligt dottern! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att din dotter gillar mina bröd! Du får hälsa henne så gott! Kram!

      Radera