torsdag 30 januari 2014

Marängsviss med hemgjorda maränger och hemkokad laktosfri kokoskolasås





Åh vad jag längtar efter sommarljus, så att bilderna kunde göra min mat mer rättvisa! Hur ska jag kunna locka er att göra marängsviss med den här bilden? Jaja, jag får väl göra ett försök i alla fall.

Går det att göra maränger nyttiga? Tja, jag tror i alla fall att man kan göra dem LITE mindre onyttiga. Här är ett exempel. I stället för vitt raffinerat socker har jag använt kokosblomsflorsocker. Förvisso innehåller det liksom allt annat socker kolhydrater, men det har bara hälften så högt GI-värde som vanligt socker, och innehåller dessutom en del mineraler som vanligt socker saknar. Marängerna blir lite ljusbruna, men vad gör det? Man ska aldrig bedöma något efter färg, varken människor eller maränger! De smakar precis lika gott som snövita maränger. Är du ute efter just snövita maränger får du väl göra vanliga, men då faller det där med nyttigheten pladask.

3 äggvitor från stora ägg
½ dl kokosblomsflorsocker
2 krm vaniljextrakt
2 krm vit balsamvinäger

Vispa, vispa, vispa äggvitorna till riktigt hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.
Häll i vaniljextrakt och balsamvinäger och fortsätt vispa ytterligare en stund.
Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut maränger på bakpapprad plåt.
Jag gräddade mina maränger en timme i varmluftsugn på  knappt 100 grader med ugnsluckan en aning på glänt. Sen sänkte jag till 50 grader och lät dem stå ytterligare en timme. För säkerhets skull fick de stå kvar en stund till medan ugnen svalnade helt.







Av marängerna blev det marängsviss till den traditionella julgransplundringen, med frukt, vispad grädde, glass och kokoskolasås. Den gör du så här, och även den är i alla fall LITE nyttigare än vad traditionell kolasås brukar vara. Liksom kokosblomssocker har yaconsirap lågt GI-värde.

250 ml kokosgrädde
½ dl kokosblomssocker
1/4 dl yaconsirap
1 msk rå kakao
20 g kallpressad kokosolja
2 krm vaniljextrakt
40 g laktosfri eller helt mjölkfri ljus choklad

Vispa ihop kokosgrädde, kokossocker, yaconsirap och kakao i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka 15 - 20 minuter till en temperatur av 85 grader. Vispa ned kokosolja, bryt ned choklad och rör i vaniljextrakt. Rör/vispa tills allt blandats och smält. Låt såsen svalna till rumstemperatur. Den tjocknar vartefter.







Sen återstår bara att montera svissen. Varva maränger, frukt (vi hade konserverade persikor och päron), laktosfri vispad grädde, laktosfri glass från Sia och en del av kolasåsen. Servera resten av kolasåsen bredvid. Sen är det bara att mumsa på och njuta! Tål du inte mjölkprodukter överhuvudtaget väljer du någon mjölkfri grädde och glass, och då kan alla äta av efterrätten. Månadens Sötsak har temat "Något för alla" i januari, så det passar ju utmärkt. Det här får helt enkelt bli mitt bidrag dit.

6 kommentarer:

  1. Älskar maränger så jag måste nog testa dessa lite mindre onyttiga med kokosblomsflorsocker. Ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Åsa! Då tycker jag absolut du ska testa de här marängerna. De känns absolut lite mindre onyttiga än vanliga maränger.

      Radera
  2. Vilket bra bidrag, ja att ta bilder nu är inte lätt.
    Ha det gott:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla! Nej, det här med fotandet är ett kapitel för sig! Det får bli som det blir. Snart kommer ljuset! Ha det gott du också!

      Radera
  3. Åhh vad gott =) Riktigt länge sedan jag åt marängswisch! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen det måste du genast åtgärda Marie! Håller med om att det är gott. För övrigt är jag väldigt avis på dig som får njuta av värmen på Cypern. Här är det 0-gradigt, bistra vindar och blytungt grå himmel. Jag längtar ihjäl mig efter våren! Må så gott!

      Radera