måndag 6 januari 2014

Chèvregratinerade päron med päronmarmelad och pumpafrön



Gott, gott, gott! Jag behöver inte säga så mycket mer! Jo, kanske förresten. Det är ju faktiskt Trettondagen idag, den dag då de vise männen enligt Bibeln kom till det lilla nyfödda Jesusbarnet med dyrbara gåvor - guld, rökelse och myrra -  för att hylla honom som den nye Konungen, som de läst om i sina skrifter. Det kan väl vara anledning nog för att vi också lagar till något extra festligt idag. Just den här helgen brukar man också enligt gammal sed ställa till med Trettondagsbal, och kanske är det rentav några av er läsare som snurrat runt i valsens virvlar i natt och precis har kommit hem. Jag kanske borde bjuda på frukost i stället?

Förvisso är det också Köttfri måndag idag, men päronen är garanterat köttfria, så det går förhoppningsvis bra, även om jag oftast brukar bjuda på lite mer matiga vegorätter. Jag serverar en sån på onsdag i stället. Ha det bra till dess!

2 stora, fasta päron - helst eko förstås
4 tsk god marmelad - jag använde en köpt päronmarmelad med smak av ingefära
4 skivor chèvre, 65 - 70 g
2 msk pumpafrön
2 msk yaconsirap eller flytande honung (här kan du läsa om yaconsirap)

Klyv päronen, skala och gröp ur kärnhuset.
Fyll groparna med päronmarmelad, täck med en skiva chèvre, strö över pumpafrön och ringla över sirap eller honung.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter tills osten blir gyllenbrun och börjar bubbla lite. Klart! Passar som efterrätt efter en lättare salladsmiddag till exempel.

Ha nu en riktigt fin Trettondag allihop!







13 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk bild, det ser så aptitretande ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack Marja! Jag tycker det är så svårt att ta bilder den här tiden på året när allt bara är grått och mörkt, så det gläder mig verkligen att du inte blev avskräckt.

      Radera
  2. Hej Kjersti!
    Börjar med att önska ett riktigt fint 2014 för dig och de dina!
    Kan inte somna om utan satte mig vid datorn och kom på en undran som du säkert kan hjälpa mig med. Tänker ofta "det skulle Kjersti veta".
    Jo det heter ju att man för att ge bikarbonatet jäskraft måste tillsätta ngt syrligt. Men det stämmer väl inte alltid? I hårda pepparkakor finns oftast inget syrligt.
    Jag tänkte nämligen baka skorpor för första gången och prova med bikarbonat och ta lite extra av det för att få dem porösare än vad de brukar kunna bli. Tror du att jag måste tillsätta ngt surt i degen?
    Nu har du fått nåt att klura på! :-) Hoppas nu bara att mejlen inte stör dig när jag skickar det mitt i natten! Kram och god morgon! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott nytt år till dig också Anne! Tack för att du har så höga tankar om mig, men något orakel är jag då rakt inte! Däremot tror jag att jag kanske kan räta ut några frågetecken när det gäller bikarbonat.

      Det är riktigt att rent bikarbonat behöver något syrligt - vinäger, citronsaft eller yoghurt t ex - för att reagera. Syran ihop med vätska gör att det bildas koldioxid, som gör att brödet/kakorna höjer sig och jäser. Bakpulver består helt enkelt av bikarbonat, en syra och något ämne som står emot fukt (potatisstärkelse eller majsstärkelse oftast). Det gör att du kan använda bakpulver till de flesta slags bakverk, även de där det inte ingår något syrligt. Om du testar och lägger en tesked bikarbonat eller bakpulver i lite vatten så ser du att det börjar bubbla och fräsa, ungefär som en brustablett. Det är koldioxinet som frigörs. Om du har ett recept där det står bikarbonat och i stället vill använda bakpulver behöver du dubbla mängden - och vice versa halvera mängden om du vill byta bakpulver mot bikarbonat.

      Vad gäller pepparkakor används bikarbonat - i alla fall som jag förstått det - inte i främsta hand för att det ska jäsa mer utan för att göra dem mörare. Om det inte finns syra tillräckligt för att "ta hand om bikarbonaten" kan den effekten i stället uppstå.

      Om du ska ta något syrligt i skorpdegen beror alltså på vad du vill uppnå. Om du vill att det ska jäsa ordentligt behöver du något surt, men är det mörheten du vill uppnå kan du kanske slopa det. Men då tror jag du behöver tillsätta lite vanligt bakpulver också. Lycka till och hör gärna av dig igen och berätta hur det gått. Kram!

      Radera
    2. Koldioxiden menar jag förstås, inte dioxin.

      Radera
    3. PS Började googla lite - när jag redan skrivit mitt svar till dig - och hittade ett intressant inlägg av Lisa Förare Winbladh. Läs gärna och begrunda. http://matmolekyler.taffel.se/2010/01/30/bakpulverbluffen-bittert-fluff/. DS

      Radera
    4. Ser nu när jag läser igenom mitt första svar igen att jag nog inte var riktigt vaken, för jag missade en passus som gäller när man ska jämföra bakpulver och bikarbonat. Om du lägger en tesked bakpulver i lite vatten börjar det fräsa och bubbla på en gång (eftersom det redan innehåller något surt). Om du lägger en tesked bikarbonat i vatten händer just ingenting, men om du droppar i lite citronsaft eller något annat surt och rör om börjar det också fräsa och bubbla. Jag får skylla på att det här gråmulna vädret letat sig in i mitt huvud också. Idag är det gråare än vanligt! Ha en fortsatt bra dag!

      Radera
  3. Käraste Kjersti att du skulle få sånt bestyr med min undran var då rakt inte meningen!!!
    Tack för alla svaren! Ja du det här gråvädret och här "eviga strilandet" kan ju göra en klen på mer än ett sätt! Nu förstår jag äntligen lite mer vad det gäller bikarbonat kontra bakpulver! Det var roligt. Det är ju ganska självklart som du säger: pepparkakorna är faktiskt väldigt platta! :-)
    Jag har förstått så mycket på egen hand att överdosering av bikarbonat ger bismak så jag tänkte också på att ta bakpulver och lägga till bikarbonat. Så nu fick jag precis det svar jag behövde: så att de blir mörare. Tusen tack Kjersti! Nu fortsätter jag att tro gott om dina kunskaper och det gör jag så gärna. Blir nog skorpbak i morgon eller på fredag! Jag återkommer i frågan! Nu ska jag läsa länken. Allt gott// Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara Anne! Det är bara roligt att kunna hjälpa till. Dessutom lär jag mig ofta själv något på kuppen. Lycka till med skorporna!

      Radera
  4. Det var verkligen en jätteintressant artikel! Sparar den. Läste kommentarerna och de var också informativa. Där står bland annat att sirap ger syra till reaktionen! Roligt med nya kunskaper!//Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en nyhet för mig också att sirap skulle bidra med syra till jäsprocessen. Blir till att exprimentera lite framöver igen!

      Radera
  5. Nej det behöver du absolut inte! Skriva så mycket mer alltså:) Bilderna talar verkligen för sej själv, gudars skymning så gott!

    Klart att vi hade fått det trevligt tillsammans där i kurran, och god mat om inte annat:)

    Ha en fin helg,
    kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vi skippar kurran tycker jag! Detsamma till er! Kram!

      Radera