lördag 4 januari 2014

Laktosfri fudge med rå kakao, rödbetspulver och yaconsirap - lite nyttigare, lika godDet här receptet på laktosfri fudge skulle ni ju förstås haft för länge sedan, före jul, men eftersom det tillkom dan före dan så får det bli en eftersläntrare. Fudgen kanske passar till julgransplundringen så småningom förresten. Jag har gjort den tre gånger vid det här laget, så jag kan gå i god för att den är supergod.

Tror ni att jag har blivit knäpp av allt julfestandet? Att det har slagit runt fullständigt? Att jag har tittat alltför djupt i glöggmuggen? Ingalunda kära ni! Jag är spik nykter och inte så värst mycket knäppare än vanligt! Men, rödbeta i fudge? Jamen, varför inte? Rödbetskaka är vid det här laget en klassiker, och jag har tidigare bjudit både på chokladsnitt med rödbetspulver och kärleksmums med rivna rödbetor i smeten. Fudgen smakar inte alls rödbeta, utan rödbetan förstärker bara chokladsmaken. För att inte tala om hur nyttigt det är!! Och skulle du nu inte ha rödbetspulver hemma så går det faktiskt bra ändå, fudgen blir supergod även utan. Pulvret kommer från Crearome som också saluför morotspulver och andra spännande pulver och kryddor som passar både för invärtes och utvärtes bruk. Jag köpte mitt pulver på hälsokostbutiken Hälsa för alla i PUB-huset, men har även sett det i en del andra hälsokostaffärer, på Lifeland bland annat.

Har du inte bekymmer med laktos kan du självklart använda vanlig grädde och vanlig mjölkchoklad, och tål du inte mjölkprodukter överhuvudtaget tror jag säkert det även fungerar med någon alternativ grädde och mjölkfri veganchoklad.

4 dl laktosfri grädde
½ dl yaconsirap (läs mer här) - fungerar även med dadelsirap och säkert även med annan mörk sirap
½ dl råsocker
1 msk rå kakao
2 tsk rödbetspulver
25 g kallpressad kokosolja
1 msk glukossirap
100 g laktosfri mjölkchoklad
½ dl mandelspån

Blanda ihop grädde, sirap, socker, kakao, rödbetspulver, glukossirap och kokosolja i en kastrull och koka upp under kraftig omrörning. Låt sedan bubbelkoka utan att röra alltför mycket tills temperaturen är ca 110. Det tog en bra stund för mig, lite knappt en timme. Termometern stod och stampade på 100 hur länge som helst innan den behagade börja masa på sig igen, men det kan nog variera beroende på hur vid kastrull man använder. Kolla med jämna mellanrum att smeten inte fastnar i botten på kastrullen.
Bryt ned chokladen och rör tills den smälter och blandar sig ordentligt med det andra.
Rör försiktigt ned mandelspånen och häll upp i en liten form fodrad med bakplåtspapper.
Låt svalna och skär i bitar. Förvara fudgen i kylskåp.3 kommentarer:

 1. Mmm...vad gott det låter! :)
  Ha en fin trettondagsafton!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Tack Katarina och Lana! Den är FRUKTANSVÄRT god! Den tredje satsen är snart slut också. Ha en fortsat fin trettondagshelg!

  SvaraRadera