Ja, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska kalla det här. Det är något mittemellan gotländsk saffranspannkaka och småländsk ostkaka, och tillkom efter en kylskåpsrensning där det både fanns lite överbliven risgrynsgröt och en burk Keso som behövde tas omhand. Resultatet blev hursomhelst jättegott, "skitgott" enligt maken, så här får ni helt enkelt tips på en god pudding/kaka som passar bra att servera efter en soppmiddag. Vi åt den efter grönkålssoppan. Och ja, jag håller fullständigt med maken! Skitgott var ordet!
Jag brukar göra min risgrynsgröt laktosfri och kokar den vanligtvis både med kanelstång och vaniljstång, så den har ganska mycket smak i sig själv. Du får själv moderera smaksättningen utifrån den gröt du har som grund. Köpt gröt går säkert också jättebra om man inte är laktoskänslig.
3 stora ekologiska ägg
½ dl kokosblomssocker eller råsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
500 g färdigkokt risgrynsgröt - ganska precis 5 dl
250 g laktosfri Keso
1 dl smulade mandelspån
1 kuvert saffran
Vispa upp äggen med socker och vaniljsocker, och tillsätt också saffran. Behöver bara vispas ihop lite lätt, inte lika fluffigt som till sockerkakssmet.
Rör ned risgrynsgröt och Keso, och smula ned mandelspån. Blanda om väl.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i ugnen på 180 grader. Min pudding behövde knappt 50 minuter på sig att bli klar, men om du har en lägre form kan det gå snabbare, kanske 35 - 40 minuter. Pröva vartefter, den ska precis stanna i mitten, men får inte bli övergräddad.
Servera puddingen ljummen med lättvispad grädde och någon god sylt. Vi lyxade med matchande solgul hjortronsylt från Syltkrukan (i brist på annan sol). Mitt långa matlagarliv till trots har jag nämligen aldrig varken plockat hjortron eller kokat hjortronsylt. Absolut en brist som borde åtgärdas! Men jag brukar i alla fall passa på och köpa mig en jätteburk varje gång det är marknad här i stan, för jag ÄLSKAR hjortron!
Ha nu en fin fredag och en bra inledning på helgen allihop!
Mums! Ha en skön helg, kram!
SvaraRaderaRiktigt mums! Samma, samma och kram i retur!
RaderaLåter gott, både saffranspannkaka och ostkaka är ju nice. Önskar dig en trevlig helg!
SvaraRaderaAbsolut! Och i kombination blir det VÄLDIGT nice! Samma till dig Sara!
RaderaGott med saffran! :)
SvaraRaderaHär blir det en kycklinggryta med saffran i!
Ha en fin lördag!
Kram kram
//Lana
Låter härligt med saffranskyckling! Här blir det också pippi, men utan saffran. Ha en fortsatt fin helg!
RaderaHärlig kombination! Ser mycket gott ut!
SvaraRaderaTack Marja! Kan absolut rekommenderas.
RaderaTack för tipset! Verkar jättegott - ska testa till helgen! :)
SvaraRaderaVad roligt Gunilla, då hoppas jag det ska smaka! Tack för titten och kommentaren och välkommen igen!
Radera