fredag 24 januari 2014

Ugnsbakad torskrygg med örtig räk- och limesås



En härlig fiskrätt får idag inleda helgfirandet. Den är lättgjord och smakar verkligen fest. Jag lyxade till det riktigt och hade i en rejäl drös med räkor. Maken, yngsta dottern och jag själv blev kollossalt mätta och nöjda på det här. Katastrofalt mesproppig bild dessvärre, men jag lovar att det var gott!

3 portionsbitar torskrygg à 140 g - jag använde fryst MSC-märkt torsk
saft av en ½ lime
lite flingsalt

2 dl grädde
½ dl smetana eller crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk fiskkrydda - Krusmyntagårdens blev det den här gången
salt från kvarn
saft av en ½ lime
200 - 250 g skalade räkor
½ knippa dill

Tillbehör: pressad potatis, sallad

Lägg den frysta fisken i en smord ugnsform, droppa över lime och strö över lite flingsalt. Låt stå så i rumstemperatur tills fisken tinat.
Sätt in en termometer i fiskens tjockaste del och baka fisken i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 52 grader.
Under tiden förbereder du såsen.
Skala räkorna om du inte använder färdigskalade.
Vispa ihop grädde, smetana, majonnäs, limesaft och fiskkrydda och koka upp. Låt såsen koka ihop några minuter så den blir krämigare. Smaka av med salt. Sältan beror på vilken sorts fiskkrydda du använder, min innehöll inget salt alls.
När smaken är som du vill ha den vänder du snabbt ned räkorna och hackad dill och slår sedan såsen över fisken. Pressad potatis är gott till för att suga upp den goda såsen.

Ha en underbar fredag och en bra inledning på helgen allihop! Vet ni vad jag ska göra i morgon? Gå på den där pralinkursen som jag fick i julklapp! Det ska bli jättekul! Rapport utlovas.







6 kommentarer:

  1. Torskrygg är verkligen gott, oj vad jag blev sugen på det nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Går att göra så mycket olika läckerheter med det. Det här blev supergott!

      Radera
  2. De ser så gott och fräscht ut! Längesen jag lagade något med fisken! Blev sugen nu! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Då får du snart göra något gott med fisk! Ha en härlig söndag!

      Radera
  3. Oj, det lät supergott och bilden är hur fin, som helst! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta! Gott var det definitivt, men nog hade jag önskat en mer frestande bild! Men tack för de uppmuntrande orden!

      Radera