onsdag 22 januari 2014

Glutenfritt tortillabröd i stekpanna med kokt potatis och havremjöl




Vanliga tortillabröd är ju inte till att tänka på här i huset, men just den typen av bröd är ganska behändiga att ha till pulled pork, tacofärs eller andra typer av grytor. Den här varianten kreerades sist vi hade pulled pork. Lättgjord som bara den, men behöver lite jästid. Att det blev potatis i berodde på att det fanns kvar två ynka små ensamma potatisar i kylskåpet. Jag tror säkert att det går att göra bröden även utan.

Förutom till pulled pork och andra grytor passar bröden till wraps av allehanda slag. Igår kväll gjorde jag en ny omgång, och av dem gjorde jag quesadillas - fyllda med skinka och ost bl a - som vi åt till broccoli- och grönkålssoppa. Jättegott! Dessvärre fastnade det inte på någon bild.

Havremjölet har en lite speciell, ganska utpräglad smak. Vill du ha en mer neutral smak föreslår jag att du i stället använder rårismjöl.

25 g färsk jäst
2 dl iskallt vatten
1 msk rapsolja
100 g kokt kall potatis
3,5 - 4 dl havremjöl - eller rårismjöl
½ tsk salt
2 tsk fiberhusk

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt olja och finriven potatis.
Blanda den mindre mängden mjöl med salt och husk och arbeta ned lite i taget till en sammanhängande deg. Arbeta degen väl i maskin 10 minuter.
Täck över och låt jäsa i rumstemperatur på dragfri plats i 3 timmar.
Ta upp degen på bakbord och dela i 6 delar. Rulla till bollar och kavla ut till tunna runda plattor, lika stora som din stekpanna är. Degen är väldigt lätttbearbetad och går enkelt att kavla tunt. Tillsätt eventuellt en aning mer mjöl.
Grädda bröden ljusbruna, några minuter på varje sida i en torr och varm stekpanna.
Stapla bröden på varandra vartefter och täck med en handduk.
Bröden är allra godast nygjorda men kan frysas.

Recept på den apelsin- och ingefärskryddade lilla grisen som vi åt till får du en annan dag.






6 kommentarer:

  1. Oj nu blev jag sugen på quesadillas! Själv tycker jag att havremjölet tillhör en av de mer välsmakande mjölerna så det får det bli! Spännande recept, som alltid! Ha en fin "lill-lördag"!

    SvaraRadera
  2. Så fina och som sagt de går att använda till mycket. Kram!

    SvaraRadera
  3. Vad fina! Behändigt och smidigt recept också.

    SvaraRadera
  4. Tack för era kommentarer Maria, Katarina och Sara! Jag är riktigt nöjd med bröden som jag har gjort två gånger för att vara säker på att receptet funkade. Quesadillasen blev supergoda, och wrapsen likaså, så jag hoppas ni också vågar testa.

    SvaraRadera
  5. Och Iris ville bara ha mer och mer! "Meja bjöd mojmoj!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det är lätt hänt att man vill ha "meja". Idag ska jag testa att göra pizza på degen, för jag har några potatisar i kylen igen.

      Radera