lördag 18 januari 2014

Chèvrefyllda köttfärsbiffar med kryddstark tomatsalsa och klyftpotatis



Dags för ett köttfärsrecept igen, tycker ni inte det? Det var ett tag sedan sist. De här supermumsiga chèvrefyllda biffarna åt vi häromsistens när yngsta dottern var hemma. Det är alltid läge att smöra lite extra när "barnen" kommer hem. Om du skippar potatisen och serverar en sallad till i stället passar biffarna även dig som äter enligt LCHF.

600 g nötfärs - gärna ekologisk om du har råd och möjlighet
2 msk malda psylliumskal (Urtekram) eller 1 msk vanlig Husk från Lindroos
3/4 dl vatten
1 stort ägg
1 tsk dijonsenap
2 msk chilisås
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
½ tsk vitlökspeppar (min kommer från Krusmyntagården)
salt från kvarn - ganska många varv
6 skivor chèvre
olivolja/smör till stekning

Tomatsalsa:
1 medelstor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater, eventuellt smaksatt - Mutti
2 msk osötad tomatpuré
3 tsk Italiensk Gourmetkrydda
2 krm eldigt örtsalt - Renée Voltaire
1 tsk dadelbalsamico
salt och peppar från kvarn
lite olivolja

Tillbehör: klyftpotatis, sallad, några färska oreganokvistar samt eventuellt en klick crème fraiche

Börja gärna med tomatsåsen som ska stå och puttra en god stund. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt den svettas och mjukna i lite olivolja tills den blir glansig.
Tillsätt det övriga och låt puttra på svag värme under lock ungefär en halvtimme. Du kan också göra såsen i förväg och låta den stå och dra, och sedan värma på den när det är dags för servering. Den kan också ätas kall, det gjorde vi med det som blev över.

Blanda ihop mald psyllium eller husk, vatten, ägg, senap, chilisås och kryddor och låt stå och svälla 10 minuter. Arbeta ned köttet och rör till en smidig färs som håller ihop. Stek gärna ett litet prov för att kontrollera om kryddningen räcker och smaken är god. Om inte så krydda på lite mer.
Dela färsen i två delar, och forma hälften till 6 platta biffar. Lägg på en oljad skärbräda och lägg på en skiva chèvre på varje biff. Forma även den andra hälften färs till 6 biffar och lägg över. Tryck till ordentligt i kanterna så osten inte rinner ut.
Bryn biffarna på båda sidor i olivolja/smör och lägg över i en ugnsfast form. Efterstek biffarna på 225 graders ugnsvärme eller 200 grader i varmluftsugn ca 7 - 8 minuter. Jag använde varmluftsugnen och stekte klyftpotatis, och när jag bedömde att det återstod ca 8 minuter satte jag in biffarna.
Servera biffarna med klyftpotatisen, tomatsåsen och sallad. Maken tyckte såsen var i stingigaste laget och ville också ha lite crème fraiche till, och det fick han! Och ska jag nu vara ärlig så tog jag också en klick.

Här har det plötsligt blivit bister vinter och massor med snö. Igår hade vi minus 16 och vindigt, så vi fick pälsa på oss som värsta polarfararna för att våga oss ut. Idag är det tack och lov lite mildare. Nu önskar jag er alla en riktigt fin helg!









8 kommentarer:

  1. Det här hade jag gärna ätit, alltihop! Älskar chevre :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen Sara! Jag gjorde en repris igår igen, och det finns rester kvar. Ha en fortsatt fin lördag!

      Radera
  2. Mmm...det är så gott med fyllda köttfärsbiffar! Nu har jag lagat vanliga biffar...men till nästa veckas matsedel blir det med nån smaskig fyllning! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Så gott! Älskar chevre! Fin smaksättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofie! Jag gillar också chèvre, som får slinka ned i all möjlig mat härhemma. I veckan fick lite rester t o m smaksätta potatisbullar som fick en ny och spännande smak. Ha det gott!

      Radera
  4. Oups, ja ibland kan det bli för mycket av den goda hettan:) Bra räddning med crème fraichen där!
    Att lägga i en hel bit chevre låter fantastiskt gott, härligt när den smälter in och ger sin goda smak.

    Kram på dej Kjersti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Biffarna blev fantastiskt goda, så de kan varmt rekommenderas! Bamsekram i retur kära Mårtenssons!

      Radera