söndag 5 maj 2013

Vårgrön sparrissoppa



Maj och fram till midsommar ungefär, är allra bästa sparristiden, så nu passar jag på att njuta av den läckra primören, både på längden och tvären, gratinerad, ugnsbakad, i omelett, på pizza. Och så i den här ljuvliga soppan förstås, som jag serverade som en liten "förrättsshot" på Valborgsmässoafton. Serverar du soppan som "vanligt" i tallrikar, är det gott med en klick vispad smetana och några räkor i, samt en skiva rostat eller grillat bröd till. Soppan blev hur läcker som helst, och kan varmt rekommenderas.

Sparrisen passade jag på att köpa på Hötorget när jag var i Stockholm - till "halva, halva priset!" Den kostade ändå en slant, men var värd vartenda öre!

Vill du vara helt vegetarisk väljer du vegobuljong, och vill eller behöver du vara mjölkfri så väljer du något gräddalternativ som passar dig. Ha en fin och vårsolig söndag!

ca 700 färsk grön sparris
3 vitlöksklyftor
3 små knipplökar
5 dl sparrisbuljong
3 dl fylligt vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vatten
3 "tärningar" hönsbuljong Fond du chef - eller vegetariska för den som önskar det
4 dl grädde - eller mjölkfritt gräddalternativ
1 msk vit balsamvinäger (Saltå balsamico)
lite örtsalt med ramslök (Renée Voltaire)
olivolja

servering: ev en klick smetana och några räkor

Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisstjälken men spara den. Om sparrisen är riktigt färsk och späd ska den inte behöva skalas, men om den blivit grövre kan du skala den. Spara i så fall skalet också.
Grovhacka den hårda avbrutna delen på sparrisen och lägg den i 5 dl vatten tillsammans med ev skal. Koka upp och låt småkoka 10 minuter. Sila av till sparrisbuljong.
Skär sparrisen i mindre bitar, grovhacka eller strimla löken - även stjälkarna - och vitlöken.
Hetta upp olja, och fräs sparris (spara några av knopparna till garnering) lök och vitlök under omrörning några minuter.
Slå på sparrisbuljong, vin, vatten och buljongtärningar och småkoka tills sparrisen känns riktigt mjuk, 8 - 10 minuter. Lägg i garneringsknopparna när några minuter återstår, och fiska sedan upp dem och lägg i iskallt vatten.
Häll på grädde, och mixa soppan helt slät. Sila den ev i tätmaskig sil för att få den riktigt slät.
Smaka av soppan med balsamvinäger och örtsalt, häll upp i skålar eller koppar, och garnera med sparrisknopparna.









8 kommentarer:

  1. Helt underbart god tyckte både jag och Lill-Iris!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Ja, hon smackade ju njutningsfullt. Det bådar gott!

      Radera
  2. Din soppa ser riktigt god ut Kjersti! Du hittar alltid sådana finurliga saker tycker jag... örtsalt med ramslök låter jättegott.

    Jag gillar sparris men på något vis tål inte kroppen det tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Örtsaltet är jättegott och sätter piff på det mesta. Jag älskar det! Vad tråkigt att du inte tål sparris. Men, men, det går ju att leva utan (även om det är gott) och man får försöka att fokusera på allt gott som man faktiskt tål och kan äta. Försöker praktisera det när jag emellanåt får en depparsläng över att jag inte tål gluten. Ha det bra!

      Radera
  3. Vad gott det låter! Jag har faktiskt aldrig gjort sparrissoppa! Kanske är det dags nu, efter ditt recept! :)
    Det här örtsaltet måste jag också köpa! Låter mycket gott med ramslök!
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska göra sparrissoppa Lana! Den njutningen ska du absolut inte missa! Nu är bästa sparristiden dessutom, så passa på! Ha en fin dag du också. Här skiner solen, och det har utlovats vårvärme. Skönt!

      Radera
  4. Den där soppan var nåt alldeles, alldeles speciellt! Den måste repriseras :)

    SvaraRadera