torsdag 2 maj 2013

Quinotto med korv, sparris, spenat och ärtor



Hoppas att alla haft en riktigt skön Valborgsmässoafton och Första maj. Jag har haft det jättebra, och det blev precis som det var planerat med middag, braständning och korvgrillning. Det blåste förskräckligt på Valborgsmässoafton och kom en rejäl hagelskur mitt på dagen, men på kvällen lugnade blåsten ned sig och det blev riktigt behagligt.

Men nu är det vardag igen, och vad ska man hitta på för mat en alldeles vanlig vardag? Något enkelt och mättande men ändå gott, festligt och nyttigt. Varför inte en quinotto? Quinoa är ett av alla dessa små supernyttiga frön som har kommit på senare år, och som är ett jättebra alternativ i stället för cous-cous eller bulgur för oss som inte tål gluten. Det innehåller mängder av mineraler bl a. Grönsaker är ju alltid nyttigt. Och korven? Tja, väljer du en bra korv med hög kötthalt är det också okej. Jag använde en wienerkorv med 80% kötthalt, glutenfri förstås.

Vegetarianer kan välja sojakorv och i övrigt följa receptet. Den som vill kan ta en klick crème fraiche eller yoghurt till, smaksatt med någon kryddblandning. Det här blir lagom för 4 personer.

2 dl quinoa + 4 dl vatten + 2 tsk buljongpulver (jag använde Biofoods lantbuljongpulver den här gången)
4 wienerkorvar
2 vitlöksklyftor
ca 80 g färsk spenat
100 g färsk sparris
100 g frysta ärtor
8 romanticatomater
oliv- eller rapsolja till stekning.

Koka quinoan enligt anvisning. Brukar vara ca 15 minuter. Lägg i ärtorna de sista minuterna. Blanda om och låt ånga av.
Slanta korven, skala och flisa vitlöken, skölj och slunga spenaten, och skär sparrisen i mindre bitar (bryt av och släng den nedersta hårda biten på stjälken först). Klyv tomaterna och pressa ur lite av vätskan.
Hetta upp oljan, och fräs korv, vitlök och sparris några minuter under omrörning.
Vänd ned spenaten och lägg ockå i tomaterna. Fräs runt tills spenaten säckar ihop och sparrisen känns lagom mjuk.
Vänd ihop med ärtquinoan och servera genast.

2 kommentarer:

  1. Vad gott det låter! Quinoa är mycket nyttigt och mättande med bra proteinfördelning! :)
    Ha en fin kväll!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Ja, quinoa är både gott och nyttigt, så det dyker allt som oftast upp här hemma i olika maträtter. Ha det bra!

      Radera