tisdag 14 maj 2013

Vegan- och allergivänliga långpannerutor - utan ägg, gluten, spannmål, mjölk, soja, mandel och nötterVi har varit på bröllop i helgen. Det var min äldsta dotters barndomskamrat och bästa vän Hilda som gifte sig med sin sambo Martin, och med lilla dottern Elisabet som söt och lite motsträvig brudnäbb. Ett riktigt härligt vårbröllop var det med ett vackert brudpar, en massa glada och finklädda gäster, god mat, roliga tal och uppträdanden, och med en hejdundrande och kärleksbubblande fest långt in på småtimmarna.

I stället för den sedvanliga bröllopstårtan skulle det serveras kakbuffé till kaffet, och eftersom några av gästerna hade olika allergier undrade Hilda om jag kunde tänka mig att bidra med några långpannerutor av allergivänlig sort. Klart jag kunde det! Men vilken utmaning! Eftersom jag själv och min familj tål ägg brukar jag baka med det, men nu inhandlades i alla fall ett paket No Egg för att göra rutorna äggfria. Resultatet blev godkänt - för att inte säga riktigt lyckat - så här får ni receptet. Tänk att ett recept nästan "utan allt" kan bli så gott!

Jag tror att nästan alla kan äta av kakan, men skulle det vara något man inte tål så får man försöka byta. Om man inte tål kokos, men klarar mandel, kan man förslagsvis byta kokosen mot mandelspån. Om man inte tål kakao kan det bytas mot carob. Och om man inte tål risgrädde (risallergi är nog ganska ovanligt, men förekommer) får man byta till något som man tolererar.

Hugg in allihop och låt er väl smaka!

2 msk No Egg + 4 msk kallt vatten
75 g mjölkfritt margarin
1 förpackning Rice Dream, 200 ml
2 dl ljust rårörssocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl rårismjöl
2 dl durramjöl
2 msk rå kakao
1 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
2 krm salt

Glasyr:
60 g mjölkfritt margarin
1½ dl Rice Dream
3/4 dl ljust rårörssocker
2 msk rå kakao
½ msk No Egg
1 tsk vaniljsocker

ca 3/4 dl kokosflingor

Smält margarinet och vispa ned risgrädden så det blandas. Blir som en lite tjockare vaniljsås i konsistensen. Ställ åt sidan att svalna lite.
Vispa ut No Egg med vatten i en bunke, häll på margarin och risgrädde, och vispa så det blir jämnt och slätt.
Tillsätt socker och vaniljsocker och vispa med elvisp så det blir lite fluffigt.
Blanda mjölsorterna med kakao, fiberhusk, bakpulver och salt och sikta ned i smeten. Rör försiktigt om så allt blandas väl, och häll smeten i en väl smord liten långpanna.
Grädda nederst i ugnen på 175 grader 25 - 30 minuter (26 ½ minut blev det för mig för att vara exakt!).
Under tiden kakan gräddas gör du glasyren.
Vispa ihop margarin, risgrädde, socker, kakao och No Egg, och sjud krämen på svag värme under flitig omrörning ungefär 5 minuter tills den tjocknar och känns krämig. Ställ åt sidan att svalna lite.
Ta ut kakan ur ugnen och bred ut krämen på den varma kakan. Strössla över kokos och ställ sedan kakan svalt att stelna. Skär i rutor av valfri storlek.
4 kommentarer:

 1. De blev ju jättegoda! Hade aldrig kunnat gissa att de inte innehöll "någonting"! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev nästan förvånad själv faktiskt! Rutorna var jättegoda tyckte jag också.

   Radera
 2. Svar
  1. Tack snälla! Överraskande goda faktiskt!

   Radera